На Тернопіллі степан Барна висунув ініціативу додаткового фінансування медицини

На Тернопіллі степан Барна висунув ініціативу додаткового фінансування медицини

24.12.17 08:05 0 580
Лише цього року держава виділила 1,2 млрд. грн. субвенції на охорону здоров'я. Це не враховуючи коштів, які спрямували на медицину з обласного бюджету. Утім, у зв'язку з тим, що кількість медичного персоналу не відповідає кількості пацієнтів, які лікуються у медзакладах, цих коштів не вистачає на заробітні плати. Саме тому, голова Тернопільської ОДА Степан Барна пропонує винести на голосування сесії Тернопільської обласної ради, яка відбудеться у п'ятницю, 22 грудня, проект рішення щодо розподілу іншої додаткової дотації та медичної субвенції на 2017 рік.

Згідно з цим проектом рішення передбачається, що майже 18 млн. грн. рівномірно розподілять між всіма районами, де є заборгованість по зарплатах. З них – 9 млн. 850 тис. грн. виділять з обласного бюджету та 8 млн. 11 тис. грн. – спрямують за рахунок медичної субвенції, яку за ініціативою голови ОДА додатково виділяють з Державного бюджету.

«Заборгованість по зарплатах лікарям – це питання відповідальності головних лікарів та голів громад, які взяли до себе на баланс лікувальний заклад. Бо держава свої зобов'язання перед областю виконала на всі 100%. Інше питання, що в нас – на місці. Адже не може в лікарні працювати більше медичного персоналу, ніж в ній лікується пацієнтів. Позаяк гроші з медичної субвенції ідуть на кожну людину, котра перебуває на лікуванні, окремо. Тому я наголошую, що був і залишаюся палким прихильником медичної реформи, бо саме умови, котрі визначені цією реформою, дадуть перспективу медицині», – підкреслив Степан Барна.

За його словами, є два ключових постулати на яких базується медична реформа – по-перше, це екстериторіальність, тобто кожен пацієнт з 2018 року буде самостійно приймати рішення, де лікуватися, а, по-друге, – гроші йдуть за пацієнтом і прийдуть до тієї лікарні, де будуть пацієнти. «Лікарі самі будуть зацікавлені в тому, щоб створити конкурентність якості надання медичних послуг, щоб пацієнти лікувалися саме в них», – зауважив Степан Барна.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Підприємців та ...
Наступна новина: 26-а сесія Чернігівської ...

КОМЕНТАРІ