Що таке

Що таке "тренд" і що таке "мода"?

25.12.17 19:13 0 2686

Тренд в моді - це актуальний (найближчий, короткостроковий) напрямок, тенденція розвитку моди, яка періодично повторюється. В принципі з цим безумовно можна погодитись. Тренд - це напрям. Дорожній покажчик на трасі. Тренди бувають унікальні і скороминущі.

Це визначення не з категорії моди, але воно точно відображає її суть. 5 дизайнерів в різних колекціях одночасно представили публіці шкіряні сорочки - це тренд. Його, як вірус, підхопив мас-маркет - і розлетілось.

А ось мода - це тимчасове панування якого-небудь стилю в конкретній сфері культури чи життя. Вона визначає тип чи стиль одягу, поведінки, ідей, способу життя, етикету, літератури, мистецтв, кухні, розваг, архітектури та ін., що є популярним у суспільстві в конкретний відтинок часу.

Основна ідея зрозуміла: мода - це новизна, причому новизна, яка швидко застаріває. Далі вона або відправляється на звалище, або осідає в гардеробах як базова або просто улюблена річ.

Якщо тренд - це напрямок, то чи стосується він тільки одягу або способу життя теж? І якщо так, то чим тренд відрізняється від моди. Спробуємо розібратися і допоможе нам в цьому головний редактор порталу "Модна дама": http://moddam.ru/.

Подивіться на фото, можливо ви вже натикалися на щось подібне. Це один з останніх трендів в інстаграмі: каблуки з підручних матеріалів. Це безглуздо, нерозумно і по-дурному, але безліч людей це роблять. Тому що це незвично, по-новому і не схоже на те, що ви бачили раніше. Це як мінімум привертає вашу увагу, як спалах фотоапарата в темній кімнаті. Це тренд.

А ось інша картинка: силуети, що характеризують певне десятиліття з підручника з історії моди. Тут тільки до 1980, але це не так важливо. Придивіться: дивлячись на силует ви легко можете погодитися: "так, це дівчина 20-х!" або "відразу видно, що в 60-х Твіггі була ідолом, а пізніше хіпі завоювали світ". Тобто один силует (зауважте, тут немає деталей) говорить вам про цілу епоху. причому ніхто не буде заперечувати, що в 70-і носили сукні, а форми капелюхів, скажімо, в 20-х відрізнялися, також, як і форми кокеток і гудзиків в 1900-му. Але середнє арифметичне говорить вам багато про що. Серед усього розмаїття форм було щось, що знаходилося на першому місці, щось, підкоряє собі всі інші форми і силуети. Так ось - це мода. А тепер згадаємо про деталі: в 60-і підводили очі стрілками і малювали вії, а ще носили геометричні сукні а-ля Мондріан і короткі стрижки. І велику біжутерію. Ось все це - тренди. "А як же напрямок?" - запитаєте ви. Так це і є вектори. Сережки могли бути дорогоцінними або біжутерією, круглими і квадратними, стрілки - білими або чорними, але загальний, гарячий напрямок існував і штовхав вас на пошук свіжих рішень. Хто дивився "Factory girl", пам'ятайте одну сережку? Це і є яскравий приклад тренду. Носити одну сережку, та ще й велику - дико, незвично, але жахливо привабливо.

А тепер, щоб скласти уявлення, звернемося до кращого методу - підбору асоціацій:

  • Мода - це влада, панування, стиль, спосіб життя, модель поведінки, глобальність, серйозність, певна тривалість, вплив, новизна;
  • Тренд - це моментальність, вірус, швидкоплинність, масовість, безглуздість, привабливість, скороминущість, ефектність, спалах;
  • І трохи парних асоціацій, щоб напевно: Мода - це пожежа, тренд - спалах. Мода - це хвороба, тренд - вірус. Мода це революція, тренд - масові невдоволення. Мода - це вегетаріанство, тренд - дієта. Мода - це соцмережі, тренд - твіттер.

Тобто, як ви помітили, мода - це поняття більш глобальне і серйозне, а тренд - його складова.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ