Чернівці: Зареєстровано петицію про заборону зовнішньої реклами на електроопорах та мережах зовнішнього освітлення

Чернівці: Зареєстровано петицію про заборону зовнішньої реклами на електроопорах та мережах зовнішнього освітлення

29.12.17 08:01 0 790
Електронна петиція про заборону та демонтаж реклами на опорах, елементах контактної мережі зовнішнього освітлення зареєстрована 22 грудня на сайті Єдиної системи місцевих петицій.

Як повідомили в департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин, розміщення зовнішньої реклами на опорах та елементах контактної мережі зовнішнього освітлення здійснюється на підставі угод між підприємцями – рекламо розповсюджувачами та Чернівецьким тролейбусним управлінням.

Відповідно до п. 3 постанови КМУ №2067 від 29.12.2003 р., якою затверджені Правила розміщення зовнішньої реклами, – підставою для розміщення зовнішньої реклами є дозвіл, який видається на підставі рішення виконавчого комітету.

Однак, дія п. 3 Постанови не поширюється на відносини з розміщення зовнішньої реклами на землях та об'єктах транспорту, отримання дозволу не вимагається, розміщення відбувається лише на підставі погодження з власниками об'єктів транспорту або уповноваженими ними органами (особами) – як то зазначено в ч.1 ст. 18 ЗУ «Про рекламу».

Якщо розміщення зовнішньої реклами здійснюється на підставі дозволів, то процедура з надання такого дозволу проходить із наданням висновків органу архітектури, поліції (у разі розміщення зовнішньої реклами на перехрестях доріг, залізничних переїздів, мостах, естакадах, біля дорожніх знаків, світлофорів тощо), то у разі розміщення зовнішньої реклами на землях та об'єктах транспорту – такі висновки не є обов'язковими, що й призвело до візуального засмічення вулиць, площ, спотворення історичного та культурного ареалів міста, згубно впливає на цілісне сприйняття розміщених у місті архітектурних ансамблів та, особливо, негативно позначається на безпеці дорожнього руху.

З метою врегулювання наведеної вище проблеми департамент звернувся до ЧТУ з листом, яким просило здійснити демонтаж рекламних засобів, які розміщені на території міста на опорах та елементах контактної мережі зовнішнього освітлення, які розміщені рекламорозповсюджувачами на підставі угод з ЧТУ. Департаментом був проведений аналіз угоди між ЧТУ та рекламо- розповсюджувачами, відповідно до якого ЧТУ має усі правові підстави для розірвання угод в односторонньому порядку та власноруч здійснити демонтаж рекламних засобів, оскільки кошти за демонтаж передбачені умовами угод.

Однак, ЧТУ відмовляється від розірвання угод та здійснення демонтажу, обґрунтовуючи тим, що такі заходи призведуть до фінансових втрат підприємством, оскільки розміщення зовнішньої реклами на опорах та елементах контактної мережі щомісячно приносить прибуток за угодами на користь ЧТУ у розмірі 70 тис. гривень.

Окремо слід зазначити, в першому читанні було ухвалено проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності).

Зокрема, Проектом (№ 3454 від 11.11.2015 р.) передбачено внести зміни до ст. 8 Закону України «Про рекламу», доповниши її новою частиною наступного змісту «7. Розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється».

Додатково повідомляємо, що рішенням Чернівецької міської ради №995 від 08.12.2017 р. «Про затвердження Плану діяльності Чернівецької міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 р.» заплановано на І квартал 2018 р. прийняття регуляторного акту «Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами в місті Чернівцях» у якому буде передбачено заборону розміщення зовнішньої реклами на опорах та елементах контактної мережі зовнішнього освітлення.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Житомирщина: для ...

КОМЕНТАРІ