Алергія: Що потрібно знати?

Алергія: Що потрібно знати?

29.12.17 20:00 0 1151

Алергія представляє собою підвищену реакцію імунної системи організму на речовини, які в нормі абсолютно нешкідливі для людини. Дані Всесвітньої організації охорони здоров'я кажуть про те, що тією чи іншою формою алергії страждає кожен п'ятий житель планети. Алергологія активно впроваджує в практику новітні методики діагностики та лікування алергічних захворювань різної етіології. Більш детально про алергію можна прочитати тут.

Причини і види алергії

Алергію викликають різні речовини - так звані алергени, на які організм формує імунну реакцію клітинного або гуморального типу. До причин алергії відносяться:

  • спадкова схильність (якщо у обох батьків присутній алергія, то ймовірність її виникнення у дитини становить 60 %);
  • куріння;
  • тривале перебування в приміщеннях з підвищеною концентрацією пилу (в ньому міститься цілий набір алергенів);
  • інфекційні захворювання верхніх дихальних шляхів (мікроби і віруси вражають слизові, що сприяє проникненню в дихальні шляхи алергенів);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту і дисбактеріоз (нормальна мікрофлора кишечника сприяє злагодженному функціонуванню імунітету, порушенню мікрофлори негативно позначаються і на здатності організму протистояти алергенам).

Найчастіше лікарі мають справу з такими різновидами алергії, як:

  1. кропив'янка;
  2. алергічний риніт;
  3. і алергічний дерматит.

Особливо небезпечними алергічними станами є анафілактичний шок (наприклад, після укусу бджоли) і ангіоневротичний набряк (набряк Квінке). Вплив ліків може викликати токсидермію і синдром Лайєлла (гострий епідермальний некроліз), а інтоксикація організму може привести до розвитку синдрому Стівенса-Джонсона. Два останніх захворювання вимагають негайної медичної допомоги і відрізняються високим ступенем летальних випадків.

Діагностика алергії

Захворювання, в основі яких лежать алергічні реакції, без адекватного лікування з плином часу прогресують. Тому вкрай важливо своєчасно провести алергопроби, визначити алерген і підібрати грамотну програму лікування. Сучасна алергологія використовує повний спектр сучасних засобів діагностики:

  • шкірні скаріфікаціонні проби;
  • тести на алергію (інгаляційні, провокаційні і шкірні);
  • визначення імуноглобулінів E, G;
  • інгаляційні тести з використанням бронхолітика;
  • імуноблотинг (дослідження білкових антигенів) та інші специфічні аналізи на алергію.

Лікування алергічних захворювань

Традиційна боротьба з алергією передбачає виключення контакту хворого з алергеном. Однак у багатьох випадках домогтися цього вкрай важко. Лікування - це перш за все, досягнення специфічної імунотерапії, яка дозволяє істотно знизити інтенсивність реакцій організму на алергени. Переваги правильно підібраної імунотерапії в порівнянні з медикаментозним лікуванням очевидні:

  1. безпека для організму;
  2. результати з'являються вже через відносно короткий час;
  3. по завершенні курсу лікування пацієнтові більше не знадобиться приймати ліки і відвідувати лікаря.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Какой смартфон VKworld ...
Наступна новина: IT,блокчейн і криптовалюта: ...

КОМЕНТАРІ