Галина Воляник: Серед пріоритетів у роботі на 2018 рік – підвищення конкурентоспроможності регіону та підвищення стандартів життя населення

Галина Воляник: Серед пріоритетів у роботі на 2018 рік – підвищення конкурентоспроможності регіону та підвищення стандартів життя населення

30.12.17 10:25 0 756
В обласній державній адміністрації розробили Проект програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області на 2018 рік, який у четвер, 28 грудня, підтримали на засіданні колегії ОДА. Заходи та завдання Програми спрямовані на реалізацію пріоритетних цілей, визначених Стратегією розвитку області на період до 2020 року і стосуються розвитку людського капіталу та підвищення стандартів життя населення; підвищення конкурентоспроможності регіону та розвитку сільських територій. Про це зазначила директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Галина Воляник.

Під час засідання колегії вона окреслила плани на 2018 рік та шляхи їх реалізації. Також ознайомила із прогнозами щодо показників у різних галузях, які область очікує отримати за підсумками наступного року.

За її словами, стратегічна ціль «Розвиток людського капіталу та підвищення стандартів життя населення» передбачає у 2018 році впровадження у галузі охорони здоров'я єдиної (інтегрованої) інформаційно-аналітичної системи обліку стану здоров'я громадян України. Пріоритетним завданням визначено проведення реформування первинної медичної допомоги, створення підґрунтя для розвитку сімейної медицини. На покращення матеріально-технічної бази закладів первинної сільської мережі передбачено 203,9 млн. гривень для будівництва та ремонту амбулаторій загальної практики сімейної медицини та їх обладнання, придбання медичного транспорту.

В освітній сфері, як поінформувала Галина Воляник, впроваджуватимуть нові державні стандарти освіти. У загальній середній освіті продовжиться робота із створення умов для рівного доступу до якісної освіти, насамперед учнів, які проживають у сільській місцевості, шляхом створення нових шкільних округів, визначення опорних шкіл, а також забезпечення регулярного підвезення до місця навчання і додому дітей шкільного віку, учнів та педагогічних працівників, частка яких зросте з 86% до 89%. У професійній освіті в рамках реформування галузі продовжиться модернізація мережі професійно-технічних навчальних закладів, створення професійних коледжів та регіональних багатопрофільних центрів професійної освіти, що забезпечуватимуть трудовими ресурсами зростаючі потреби економіки області.

У сфері культури, як зауважила Галина Воляник, проводитиметься реформування бібліотечної мережі.

В області також продовжуватиметься робота щодо детінізації ринку праці, погашення заборгованості з виплати заробітної плати. «Прогнозується зростання середньомісячної заробітної плати до 7 590 гривень (+35,2%), зокрема, в промисловості збільшиться на 23,7% до 7 729 гривень, сільському господарстві – на 23,7% до 7 656 гривень, будівництві – на 27,4% до 6 501 гривні», – підкреслила директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА.

У рамках реалізації стратегічної цілі «Підвищення конкурентоспроможності регіону» з метою реалізації державної політики сприяння розвитку підприємництва у 2018 році, за словами Галини Воляник, забезпечуватиметься створення сприятливого середовища для розвитку малого і середнього підприємництва. Запроваджуватиметься ефективна система фінансово-кредитної підтримки бізнесу. Розширюватиметься співпраця регіонального Центру підтримки підприємництва області та мережі Центрів у Бережанському, Кременецькому та Чортківському районах із суб'єктами господарювання, бізнес-асоціаціями, науковими установами та іншими зацікавленими сторонами, а також вживатимуться заходи щодо налагодження ефективної діяльності бізнес-інкубатора.

«Очікується, що у 2018 році кількість малих підприємств збільшиться на 2% до 4 180 одиниць. Відповідно кількість малих підприємств на 10 тис. наявного населення складатиме 40 одиниць, а чисельність працюючих на малих підприємствах зросте до 28,5 тис. осіб. За рахунок малого підприємництва передбачається створити до 8 тис. робочих місць. Водночас обсяг надходжень до бюджетів від діяльності підприємницьких структур зросте на 11,5% до 1,5 млрд. гривень», – зазначила Галина Воляник.

При цьому, вона акцентувала, що в промисловому комплексі області очікується зростання обсягів виробництва продукції на 5,9%, одночасно обсяг реалізованої продукції зросте на 18,2% до 21 млрд. гривень. Планується спрямувати 1188,1 млн. гривень капітальних інвестицій у розвиток промислового комплексу, що більше на 25% показника 2017 року.

Згідно із Проектом програми, в області реалізовуватиметься низка проектів регіонального розвитку за рахунок залучення коштів Державного фонду регіонального розвитку, субвенцій спрямованих на розвиток окремих територій та інфраструктури об'єднаних територіальних громад – на дані цілі із державного бюджету буде виділено 400 млн. гривень. Подальше активне сприяння модернізації реального сектору економіки та інфраструктури населених пунктів області, шляхом підвищення ефективності капітальних вкладень дозволить у 2018 році залучити в економіку області

6,6 млрд. гривень капітальних інвестицій, що на 15,3% більше, ніж у 2017 році.

Нарощування обсягу зовнішньої торгівлі з країнами-членами ЄС, вихід підприємств на нові ринки та подальше збільшення обсягів експорту на усіх континентальних напрямках, як вважає Галина Воляник, дають підстави очікувати в 2018 році зростання обсягів експорту та імпорту товарів до 333 млн. дол. США (+11,5% до підсумків 2017 року) та 280 млн. дол. США (+2,1%) відповідно. За таких умов зовнішньоторговельний оборот товарами області складатиме 613 млн. дол. США (+7% до підсумків 2017 року).

На реалізацію завдань стратегічної цілі «Розвиток сільських територій» визначальний вплив має підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору економіки.

«Базовим фактором розвитку виробничої діяльності сільгоспвиробників області буде залучення інвестицій. Обсяг капітальних інвестицій з усіх джерел фінансування у галузь зросте на 45% до 2 872 млн. гривень. У сфері агропромислового комплексу області планується реалізувати 7 інвестиційних проектів, із них: 3 – у сфері тваринництва, 4 – у галузі рослинництва. Усіма категоріями господарств буде вирощено 2318,3 тис. тонн зернових культур, 1484,0 тис. тонн цукрового буряка, 1032 тис. тонн картоплі, 260,3 тис. тонн овочів відкритого грунту. Планується зростання виробництва м'яса до 75,1 тис. тонн (+3,4%). Виробництво яєць зросте на 2,7% до 509 тис. штук. Ключовим і надалі залишатиметься процес децентралізації», – поінформувала Галина Воляник.

Також вона наголосила, що ефективне виконання завдань та заходів, передбачених проектом Програми дозволить забезпечити досягнення головної мети Програми, зокрема, забезпечення збалансованого розвитку регіону, зміцнення економічного потенціалу та зростання добробуту громадян.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: У Ратуші ...

КОМЕНТАРІ