Розстрочка при покупці квартири в новобудові: плюси і мінуси

Розстрочка при покупці квартири в новобудові: плюси і мінуси

02.01.18 22:09 0 1711

На сьогоднішній день українці активно інвестують кошти в будівництво житлових багатоповерхових будинків. Практично в кожному українському місті забудовники активно зводять новобудови і майже всюди можна оформити розстрочку від забудовника. Такий спосіб покупки досить популярний, в першу чергу, через те, що не треба мати на руках всю суму відразу. Так, наприклад, квартири в Ірпені в розстрочку можна придбати у забудовника "AiD Group".

Повну вартість квартири відразу виплачують 57 % покупців, 40 % беруть розстрочку у забудовника і тільки 3 % оформляють кредит в банку.

Як купити квартиру в розстрочку?

Розстрочка буває двох видів:

  • короткострокова;
  • і довгострокова.

Короткострокова оформляється до закінчення будівництва. Такий вид користувався великим попитом до стрімкого подорожчання долара. Але зараз це не вигідно, так як багато забудовників «прив'язують» вартість квадратних метрів до вартості долара, отже, до закінчення будівництва вартість квартири може значно подорожчати.

Довгострокова розстрочка оформляється на термін від 1 до 10 років після закінчення будівництва, але на такий більший період розстрочка видається рідко. Найбільш популярний термін 1-3 роки після завершення будівельних робіт. Довгострокова розстрочка видається під відсоток, найчастіше це 10-12 % річних. По суті, це кредит від забудовника. Але, на відміну від банку, забудовник не вимагає довідки про доходи, а якщо покупець не зможе виплачувати розстрочку, то він може повернути вже сплачені за квартиру гроші (за винятком певного відсотку).

Як мінімізувати ризики?

Як при оформленні розстрочки, так і при внесенні повної вартості квартири необхідно перевірити репутацію забудовника. Слід перевірити:

  1. термін діяльності компанії на ринку;
  2. кількість і якість побудованих об'єктів;
  3. терміни здачі;
  4. наявність довгобудів;
  5. та відгуки про компанію.

Також слід вимагати у забудовника:

  • Ліцензію Мінбуду на здійснення будівельної діяльності. Офіційний документ повинен бути виконаний на фірмовому бланку з голограмою і підписом керівництва відомства. Термін дії ліцензії повинен захоплювати дату завершення будівництва об'єкта;
  • Документ, який підтверджує право забудовника на землю, де ведеться будівництво (право власності або договір оренди);
  • Містобудівні умови: територія, на якій ведеться будівництво, повинна бути відведена під житлову забудову;
  • Декларацію про початок будівельних робіт (для об'єктів III категорії складності) або експертизу і дозвіл на будівництво (для об'єктів IV, V категорії складності). При цьому, слід звернути увагу на відповідність проекту заявленої категорії складності;
  • Проектну документацію з усіма внесеними змінами.

Висновки

Інвестувати в будівництво житлового багатоповерхового будинку вигідно, так як вартість квартири буде дешевшою, ніж в зданому об'єкті. Але перш ніж підписувати договір із забудовником, необхідно ретельно перевірити всі документи і репутацію забудовника, щоб убезпечити себе і мінімізувати ризики.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Як цікаво провести ...
Наступна новина: Як вибрати принтер для ...

КОМЕНТАРІ