У Чернівцях обріжуть дерева на 18 вулицях та у двох скверах

У Чернівцях обріжуть дерева на 18 вулицях та у двох скверах

08.01.18 12:58 0 944
Санітарне та формувальне обрізування дерев у січні – лютому цього року проведуть на 18 вулицях та у двох скверах. Про це повідомив керуючий трестом зеленого господарства та протизсувних робіт Олександр Брязкало.

Крони вуличних дерев у січні – лютому обрізатимуть на вулицях 28 Червня, Горького, Главки, Університетській, Грушевського, Гете, Гребінки, Буковинській, Дудича, Козачука, Целана, Щербанюка, Небесної Сотні, Миколайчука, Комунальників, Січових Стрільців, Головній (поблизу будинку № 245), пр. Незалежності та у двох скверах – на вул. М.Кордуби, Університетській.

Під час догляду за зеленими насадженнями КП «Трест зеленого господарства та протизсувних робіт» керуються «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України» , які затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та ЖКГ 10.04.06 р. №105.

Цими правилами визначено, що під час догляду за вуличними деревами застосовуються три види обрізування: формувальне, санітарне й омолоджувальне. Формування крон вуличних дерев проводиться з періодичністю один раз в 2-4 роки. Обрізають дерева до розпускання бруньок та після опадання листя (розділ 9. пункти 9.1.10; 9.1.11).

Відповідно до нормативів відстань від дерев до будівель, споруд, мереж, проїжджої частини вулиць, в т. ч. до будинків повинна бути 5 м, до краю проїжджої частини вулиць – 2м, до кабелів зв'язку, електромереж -2м. У Чернівцях у більшості випадків ці нормативи порушені, що викликає багато скарг від мешканців, утримувачів електричних та тролейбусних мереж, ліній зв'язку, патрульної служби поліції. З огляду на скарги та звернення КП «Трест зеленого господарства та протизсувних робіт» проводить обрізування крон дерев в залежності від ступеню вростання крони в лінії мереж , відстані від проїзної частини дороги, дорожніх знаків тощо. Звертається увага на те, що швидкоростучі породи дерев, які дають приріст в рік 1-1,5 м, перевищують рівень проходження ліній електромереж, що може призвести до аварійної ситуації. На вулицях міста трест формує дерева за єдиним шаблоном, витримуючи певну висоту і форму. Крони швидкорослих порід у місцях, де потрібно зберігати певну висоту і форму, обрізують щороку, один раз за 2-4 роки обрізають повільно рослі дерева (липа, в'яз, дуб).

Довідково.

Формувальне обрізання дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо), рівномірного розташування скелетних гілок, а також дерев, пересаджених з лісу (з асиметричною витягнутою вгору кроною). Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони. Формувальне обрізання рекомендується здійснювати ранньою

весною, до початку вегетації (кінець лютого-квітень). У районах з м'якою зимою, де температура повітря не опускається нижче мінус 10 град.С, допускається осіннє формування після листопаду.

Хвойні породи погано переносять обрізання, тому його проводять лише на деяких видах туй, ялин, ялівців, які використовують у високих живоплотах уздовж шосейних доріг і залізниць, біля меморіалів.

Санітарне обрізання крони виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною. Обрізанню підлягають також пагони, що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування. Санітарне обрізання проводять щороку впродовж вегетаційного періоду.

Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. При цьому сильно вкорочують (на 1/2 – 3/4 загальної довжини) старі гілки, залишаючи, якщо це можливо, одну-дві гілки другого порядку. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох-трьох років. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок. Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, тополя, з хвойних – ялина колюча, модрина. Здійснювати омолодження можна також шляхом спилювання стовбурів дерев (особливо берези, верби білої, граба, клена ясенелистого, липи, осики, тополі тощо) до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст кореневої порослі, з якої можна формувати одно- або багатостовбурне дерево. Поряд з омолоджуванням крони можна омолоджувати кореневі системи. Коріння обрізують поступово, підрізаючи щороку 1/3 – 1/2 кореневої системи.

Видалення дерев і пеньків проводиться як ручним способом, так і з використанням машин та механізмів. При цьому керуються правилами охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України,затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 30.11.1995 N 51 ( z0457-95, додаток 1).

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернігів: Як тільки ...

КОМЕНТАРІ