Чернівці: Державна реєстрація права власності на об’єкт незавершеного будівництва

Чернівці: Державна реєстрація права власності на об’єкт незавершеного будівництва

16.01.18 10:09 0 1293
Об'єкт незавершеного будівництва – це об'єкт нерухомості, що збудований або будується відповідно до вимог та порядку передбачених законом, і не прийнятий в експлуатацію. Відповідно, об'єкту незавершеного будівництва притаманні загальні ознаки нерухомого майна та він є об'єктом з особливим правовим статусом.

Особливими ознаками об'єкта незавершеного будівництва є:

* здійснення будівництва на підставі дозвільних документів, виданих відповідно до законодавства у сфері регулювання містобудівної діяльності;

* відсутність стовідсоткової готовності об'єкта незавершеного будівництва, що унеможливлює використання його за призначенням та введення відповідно до законодавства в експлуатацію;

* об'єкт створюється на довгий період експлуатації, утворюючи при цьому єдине ціле із земельною ділянкою, та відмежовуючи вказаний об'єкт від малих архітектурних форм, тимчасових споруд тощо.

Статтею 331 Цивільного кодексу України передбачено, що відсутність можливості використання об'єкта незавершеного будівництва за призначенням, задля якого він будується, не позбавляє особу, яка здійснює його будівництво звернутися за проведенням державної реєстрації права власності на такий об'єкт.

Відповідно до п. 68 Порядку про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 р. №1127 для державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва заявник повинен подати наступні документи:

1) документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об'єктом (крім випадку, коли речове право на земельну ділянку вже зареєстровано в Державному реєстрі прав);

2) документ, що відповідно до законодавства надає право на виконання будівельних робіт (вичерпний перелік документів, необхідних для отримання повідомлення про початок виконання будівельних робіт регулюється статтею 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»);

3) технічний паспорт на об'єкт незавершеного будівництва;

4) документ, що підтверджує оплату адміністративного збору за державну реєстрацію права власності (або документ що підтверджує звільнення від оплати адміністративного збору).

Документ, що відповідно до законодавства надає право на виконання будівельних робіт, не вимагається у разі, коли реєстрація такого документа здійснювалася в Єдиному реєстрі документів.

Якщо об'єкт незавершеного будівництва належить на праві власності двом або більше особам то за домовленості співвласників щодо розміру часток у праві спільної власності на об'єкт незавершеного будівництва, такими особами подається договір про визначення часток.

Державна реєстрація права власності на об'єкт незавершеного будівництва проводиться у строк, що не перевищує п'яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

Після проведення державної реєстрації права власності заявник отримує Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію на об'єкт незавершеного будівництва, такий об'єкт набуває цивільну оборотоздатність, що полягає у вільному відчуженні такого об'єкта або переході його від однієї особи до іншої.

При виникненні додаткових питань та консультацій, звертайтесь:

Центр надання адміністративних послуг, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 7, тел. 50-90-90, 50-90-72, 50-90-73, E-mail: doz.center2@ukr.net, admincnap@ukr.net

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За останній тиждень у ...
Наступна новина: Чернівці: Облаштування ...

КОМЕНТАРІ