В Житомирській області у Бердичеві відкрили музично-драматичний театр,який був там 110 років тому.

В Житомирській області у Бердичеві відкрили музично-драматичний театр,який був там 110 років тому.

16.01.18 08:47 0 669
У Бердичеві відкрили сучасний, проте зі збереженою автентичністю, як і 110 років тому, музично-драматичний театр на вулиці Європейській. Будівлю реставрували за кошти ДФРР, субвенції, місцевого та обласного бюджетів. Театр розрахований на 420 місць, у тому числі 8 місць для осіб з особливими потребами.

Участь у відкритті 14 січня, взяли Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, голова ОДА Ігор Гундич та його заступник Ярослав Лагута, голова обласної ради Володимир Ширма, народний депутат України Олександр Ревега, Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю Еліав Бєлоцерковські, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща Ян Пєкло, а також громадськість.

«Місто Бердичів знову оживає в культурному напрямку. Музично-драматичний театр, який відкриваємо саме реконструйований завдяки місцевій владі, ДФРР і пріоритету держави саме в розвитку культури. Це той напрямок, що ідентифікує націю, громаду і дає можливість бути європейською державою. В 2017 році з ДФРР було профінансовано реконструкцію 40 закладів культури. Була відкрита обласна філармонія в Харкові, будинки культури і театри по Україні. Але головне, що це питання вже не тільки обласних центрів і великих міст, а саме громад, які можуть собі дозволити профінансувати не тільки будівництво, а й експлуатацію закладів культури», – сказав Геннадій Зубко.

На реставрацію і відновлення театру спрямовано 31,1 млн.грн. коштів ДФРР, місцевого та обласного бюджетів, а також субвенції. Урядовець зазначив, що коштами ДФРР профінансовано 19,25 млн гривень (61,7%), з міського бюджету – 10 млн (32,2%), а також – 2 млн (6,1%) за рахунок субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій.

«Без культури немає нації. шня подія говорить про те, що українська нація є і вона розвивається. Ми відкрили театр, один із найкращих театрів не тільки в Україні, а я думаю, що й у Європі. І ми по праву маємо цим пишатися. Я радий, що місто Бердичів і Житомирщина в цілому має ще один об'єкт – новий елемент туристичної мапи регіону. Символічно, що саме у 2018 році через 110 років після того, як ця будівля була збудована – ми відкриваємо новий, автентичний і максимально архітектурно прив'язаний до того часу театр. Такі будівлі є символами змін, які будуються по всій країні за підтримки Президента України та Уряду. Приємно, що ми будуємо не тільки об'єкти соціальної сфери, а й відроджуємо культуру, нашу духовність. Я бажаю, щоб у цьому театрі постійно були аншлаги та щоб приїжджали глядачі і гості з усієї України», – сказав Ігор Гундич.

Довідка

З 2013 року розпочалися заходи з відновлення театру в м. Бердичеві, реставраційні роботи – з 2015 р.

У новому театрі поєднано витончену старовину з кращим дизайном сучасності. Сцена, партер, ложі, кришталеві люстри, зручні крісла, оздоблені натуральною деревиною, венеціанська штукатурка, види старого Бердичева на стінах – все це додає театральній атмосфері величі минулого, створює відчуття особистої причетності до таємниці великого дійства.

Театр побудовано в еклектичному стилі з сучасним використанням гармонійно поєднаних елементів класицизму, бароко, модерну, неокласицизму, що відрізняє споруду легкістю, витонченістю і прямолінійністю. Особливу увагу архітектори звернули на дотримання пропорцій, монументальність, стриманість, суворість, навіть величність.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі демонтовано ...
Наступна новина: Чернігів: Міську ялинку ...

КОМЕНТАРІ