На Тернопільщині роздільним способом збирання сміття користуються 120 населених пунктів

На Тернопільщині роздільним способом збирання сміття користуються 120 населених пунктів

19.01.18 11:21 0 590
Відповідно до правок Закону України «Про відходи», які набули чинності з нового 2018 року полігонам заборонено приймати сміття гамузом. На сортувальних лініях його мають розділяти на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. В області такий сміттєво-сортувальний комплекс є у селі Плебанівка Теребовлянського району, у Ланівцях, Зборові та Козові – власні сортувальні машини, які теж є допоміжними для переробки та утилізації відходів.

« йдеться про те, щоб в області створити 3-4 місця, де буде стояти сміттєсортувальна лінія і де будуть сміттєзвалища. Тобто сміттєсортувальна лінія буде забирати те, що можна пересортувати, а на сміттєзвалищах вже буде захоронюватися органіка, відповідно там оброблятися та рекультивовуватися», – зазначає в. о. начальника управління житлово-комунального господарства Тернопільської облдержадміністрації Софія Близнюк.

На Тернопільщині, за її словами, здебільшого відсортовують лише пластикові пляшки від решти сміття. Загалом роздільним способом збирання сміття користуються 120 населених пунктів. Сортувати сміття люди розпочинають ще у своїх домівках, після чого викидають їх у відповідні контейнери. Потім перевізники доставляють його на вторинні пункти прийому. У Тернопільській області таких – 17.

«Це, звичайно, дуже мало на сьогоднішній день, але ми працюємо над проектом програми щодо поводження з твердими побутовими відходами, де плануємо забезпечити систему збирання вторинної сировини, щоби в нас були відповідно і пресувальні машини та щоб можна було дрібнити пластик, а після того його продавати на виробництва, де він використовується як вторинна сировина», – пояснює Софія Близнюк.

Водночас, аби навчити дітей сортувати відходи у 23-ох школах Тернопільщини планують встановити контейнери для сортування сміття та проводити з учнями роз'яснювальні роботи.

«Визначено 23 школи, де діти будуть сортувати сміття і в яких будуть встановлюватися контейнери. Кошти на це виділені з фонду охорони навколишнього середовища в сумі 250 тисяч гривень», – зауважує Софія Близнюк.

Наразі вимога сортувати сміття з 1 січня є більш декларативною. Утім, експерти й екологи радять не чекати поки будуть розроблені усі необхідні постанови, інструкції та запроваджено чіткий механізм поводження з відходами, а вже починати звикати до сортування сміття вдома, здавати у пункти прийому пластик, скло, папір та більш розумно ставитися до упаковок та пакетів. До прикладу, поліетиленовий пакет розкладається 50 років, алюмінієва банка – 100 років, а одноразові підгузки чи пластикова пляшка – 450 років.

За матеріалами сюжету телеканалу TV-4. Детальніше – у відео:

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільщина збільшила ...
Наступна новина: На Житомирщині більше 96% ...

КОМЕНТАРІ