Малі та середні підприємства Житомирщини зможуть скористатися аграрними розписками

Малі та середні підприємства Житомирщини зможуть скористатися аграрними розписками

19.01.18 12:48 0 548
Завдяки проекту «Аграрні розписки в Україні» малі та середні підприємства Житомирської області у 2018 році скористатись додатковими фінансовими ресурсами, які необхідні для ведення сільськогосподарської діяльності.

Про це зазначив начальник управління агропромислового розвитку Житомирської ОДА Руслан Кирилюк 18 січня, під час презентації в області проекту IFC «Аграрні розписки в Україні».

— «У 2018 році на Житомирщині впроваджується проект "Аграрні розписки і Україні", який вже діє у 8 областях. І у нас є всі перспективи для його успішної реалізації. Адже Житомирська область – потужний регіон для виробництва сільськогосподарської продукції. І впродовж останніх років спостерігається динамічне зростання. Так, за січень-грудень 2017 року господарства області виробили валову продукцію на суму 9 млрд 892,3 млн грн, що на 563,3 млн грн більше, як у відповідному періоді минулого року. Індекс сільськогосподарського виробництва становить 105,2%. Ми завжди шукаємо додаткові джерела фінансування для наших підприємств. Тому сподіваюсь, що аграрні розписки додадуть грошові надходження у розвиток агросектору області», – розповів Руслан Кирилюк.

Також він наголосив на тому, що протягом 2017 року агропідприємства для проведення комплексу сільськогосподарських робіт залучили 460 млн грн кредитних кошти, з яких 374 млн грн – пільгові. З обласного бюджету у минулому році аграрії і сільські жителі залучили кошти на суму 6 млн 150,0 тис. грн.

Керівник Програм з розвитку фінансування агросектору, IFC, Група Світового банку Лія Сорока зупинилась на тому, що метою Проекту є покращення доступу до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгосптоваровиробників. У результаті агропідприємства Житомирщини отримають ефективний інструмент, який сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин із кредитором та здешевлення процедури оформлення.

Представник проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» Кирило Мухомедзянов розповів про основні результати впровадження аграрних розписок на території восьми областей – Полтавської (у 2014 році), Харківської, Черкаської та Вінницької (у 2015 році), Тернопільської, Хмельницької, Сумської та Миколаївської (2016-2017).

Участь у презентації проекту взяли представники агропідприємств Житомирської області.

Нагадаємо, що на Житомирщині протягом останніх двох років зростає виробництво валової сільськогосподарської продукції.

Довідково: Аграрна розписка – це документ, який містить обіцянку поставити майбутню сільськогосподарську продукцію або сплатити отримані внаслідок її реалізації кошти задля сьогоднішнього отримання ресурсів (фінансових, товарних чи у вигляді наданих послуг/виконаних робіт), необхідних для ведення сільськогосподарської діяльності.

Вони є двох видів:

* товарні – щодо поставки сільгосппродукції;

* фінансові – щодо сплати грошової суми, отриманої від реалізації сільгосппродукції.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Очікується,що участь у ...
Наступна новина: В Житомирській області ігор ...

КОМЕНТАРІ