Лемків Тернопільщини об’єднав у «Березолі» Йордан

Лемків Тернопільщини об’єднав у «Березолі» Йордан

22.01.18 08:06 0 696
Колядували, згадували славетні традиції, культуру та звичаї представники лемківської громади області під час святкування «Лемківського Йордану» у «Березолі», 19 січня.

Господар та господиня свята гостинно запрошують на лемківській говірці до столу велику лемківську родину. Столи вгинаються від різноманітних наїдків — від страв традиційної української кухні до лемківських делікатесів.

Після урочистої спільної молитви, священнослужителі кроплять усіх свяченою водою, відтак розпочинаються лемківські забави — різдвяний вертеп із колядою та запальною концертною програмою.

Присутніх на святі привітав із Водохрещем голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, який також є лемком за походженням.

«Я є лемком і українцем. Мені приємно перебувати тут і я підтримую кожен такий захід, в основі мети якого — єдність нас, українців, — зазначив очільник області. — Не зважаючи на те, що лемківська етнічна група населення піддавалася жорстоким репресіям та знищенню, вона зуміла зберегти свою неповторність та багатогранність. Тисячі українців з Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Любачівщини були депортовані далеко від рідних земель, однак не втратили своєї самобутності та патріотизму. Святий обов'язок кожного із нас — пам'ятати хто ми й звідки родом», — зазначив Степан Барна.

Лемківські традиції святкування передають із покоління в покоління, тож на «Лемківський Йордан» завітали всі — від старого до малого. Загалом у цьогорічному святкуванні взяли близько 1000 лемків з усієї області. Традицію спільно відзначати Йордан лемки започаткували ще у 1990 році. Щороку його організовує Тернопільська обласна організація Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ