Чернігів: Важливо знати

Чернігів: Важливо знати

24.01.18 09:01 0 523
При тому, що епізоотична ситуація зі сказу тварин на Чернігівщині залишається контрольованою, заходи по протидії цим хворобам організовується постійно. 17 січня в Чернігівській обласній державній адміністрації відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА, одним з рішень якого стало посилення інформаційної компанії для захисту людей від цих небезпечних хвороб. Отже:

Перша допомога при укусах скаженими тваринами

Про те, що існує інфекційне захворювання «Сказ», чуло багато людей. Але дуже мало хто знає, які потрібно вжити перші дії при укусі скаженою твариною та, які симптоми проявляння сказу.

Що таке сказ?

Сказ — гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу зараженої тварини, що протікає з важким ураженням нервової системи і закінчується, як правило, смертельним результатом.

Хто може захворіти, заразитися сказом?

Будь-яка теплокровна тварина може захворіти на сказ і заразити людину. Особливо небезпечні хворі вовки, лисиці, собаки, коти спалах хвороби серед яких може легко перекинутися на людей.

Укуси бувають 3 видів:

Легкі (неглибокі укуси плеча, передпліччя, нижніх кінцівок або тулуба).

Середньої тяжкості (поверхневі одиночні укуси, подряпини від зубів).

Важкі (кожні укуси голови, обличчя, шиї, пальців рук: множинні або широкі укуси; кожні укуси, нанесені дикими м'ясоїдними тваринами).

Симптоми

Симптоми сказу в людини після укусу собаки відрізнити легко.

Її інкубаційний період від десяти до дванадцяти місяців. Сама тривалість хвороби становить від декількох днів до тижня, або двох тижнів.

На місці укусу при даному захворюванні потерпілий може виявити кров, припухлість, почервоніння в районі укусу. Далі, укушений може відчути в районі рани свербіж і біль біля рани. Також за загальними ознаками загальне нездужання, слабкість, підвищується температура, людина не спить з – за порушень в роботі нервової системи.

У самий пік захворювання в хворого можуть проявитися напади страху води, при перебуванні у воді також можуть з'явитися судоми і гучне дихання. Часом відбуваються спроби зупинки дихання при спробі проковтнути воду або їжу. Хворий може боятися яскравого світла і гучного звуку. також одні їх характерним ознак зараження сказом є і те, що хворий може закидати голову і торс назад, руки тремтять, відштовхує воду, з'являється задишка. Такі напади тривають близько декількох секунд.

Існують і більш агресивні напади, хворі можуть кричати, кидатися, ламати меблі, можуть спостерігатися галюцинації, підвищене потовиділення, слиновиділення. Слина виробляється в такій кількості, що заражена людина не може її ковтати, а просто спльовує. Температура тіла у важких випадках може підніматися до сорока градусів, можуть бути паралічі кінцівок з ураженням нервів, тиск як правило, падає. У важких випадках смерть настає від зупинки серця або дихання.

Перша допомога при укусі:

- Добре промийте рану водою з милом.

- Притисніть рану на пару хвилин стерильною марлевою серветкою, щоб зупинити кровотечу.

- Після зупинки кровотечі обробіть краї рани настоянкою йоду і нанесіть мазь з антибіотиком.

- Покладіть на рану стерильну марлеву пов'язку.

- Зверніться за медичною допомогою в травматологічний пункт у цей же день за місцем проживанням. Якщо така подія трапилася в нічний час то потрібно звертатися в травматологічний пункт міської лікарні №2, який працює цілодобово.

- Обов'язково при травмах потрібно негайно звертайтеся до лікаря, адже мождить винукнути безліч ускладнень.

Лікування сказу

Інкубаційний період становить від двох тижнів до трьох місяців, іноді півроку. На першому етапі роблять щеплення сильно ослабленого хвороботворного вірусу, потім з кожним разом ослабленість знижується, а до моменту, коли інфекція добирається до органу, в якому повинне спалахнути вогнище, в ньому вже утворюється стійкий імунітет і хвороба далі не розвивається.Важливою умовою є вакцинація відразу після укусу, в іншому випадку ураження тканин може виникнути раніше, ніж сформується імунітет.

Довідково:

Сказ у собак:

Інкубаційний період триває 3-6 днів (іноді до 10 тижнів). Початок хвороби характеризується різкою зміною поведінки собаки: він стає неспокійним, гризе неїстівні предмети, не приймає звичайної їжі. Після таких провісників, які тривають кілька днів, розвивається буйний період під час якого собаки безцільно бігають, кидаються на людей і тварин, гавкіт у них сиплий, виючий, ковтання утруднене, собака не п'є, а з рота тече слина. Через кілька днів з'являється параліч нижньої щелепи, задніх ніг, язик звисає з рота, слина тягнеться цівкою, хвіст висить. Виникають загальні судороги і параліч м'зів тулуба. Смерть тварини настає протягом 10 днів від початку хвороби.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Тернополі відбувся ...

КОМЕНТАРІ