Рівненщина: до органів прокуратури області надійшло більше 5 тис звернень громадян

Рівненщина: до органів прокуратури області надійшло більше 5 тис звернень громадян

25.01.18 08:09 0 633
Розгляд звернень громадян та організація їх прийому залишається одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури, спрямованих на реальний захист прав і свобод людини та громадянина, зміцнення законності й правопорядку.

У 2017 році до органів прокуратури Рівненської області надійшло від людей більше 5 тис звернень. З них по суті вирішено 3,6 тис звернень, в т.ч. 53, які надійшли від народних депутатів України.

Найбільшу кількість з вирішених заяв становлять звернення з питань досудового розслідування - 2,2 тис (або 60%), з яких половина – це скарги на дії слідчих поліції.

Значна увага прокурорами приділена питанням особистого прийому громадян. Так торік прокурорами забезпечено право понад 1,2 тис громадян на особистий прийом, з них 300 звернень прийнято на особистому прийомі керівництвом прокуратури області.

Крім того, прокурором області та його заступниками організовувались виїзні прийоми за місцем проживання громадян, в т.ч. у віддалених районах. Забезпечувався також прийом осіб, які перебувають в місцях несвободи. У кожному конкретному випадку, за наявності підстав та в межах компетенції, вживалися заходи з метою реального поновлення законних прав та інтересів заявників.

Поряд з тим, з урахуванням законодавчих змін та набранням чинності у вересні 2016 року статті 131-1 Конституції України, органи прокуратури позбавлені можливості здійснювати представництво інтересів громадян в суді. Проте громадяни продовжують направляти до органів прокуратури звернення щодо захисту своїх інтересів та поновлення порушених прав, вирішення яких не входить до повноважень органів прокуратури. Тому за відсутності передбачених законом повноважень щодо розгляду певного кола питань понад 1,4 тис звернень прокуратурою скеровано за належністю до органів влади, державного нагляду та контролю, органів місцевого самоврядування.

Нерідко в документах заздалегідь висловлюється прохання про надіслання органами прокуратури звернень до відповідних служб. У таких випадках працівниками прокуратури надаються обґрунтовані роз'яснення громадянам щодо необхідності звернення за захистом їх прав у належні інстанції: суди, органи безоплатної правової допомоги, служби контролю тощо.

Розгляд прокуратурою звернень – це один з найбільш ефективних шляхів надання правового захисту громадянам та своєчасного реагування на порушення їх конституційних прав і свобод. Тому прокурори і надалі приділятимуть особливу увагу такому важливому напряму діяльності, як робота із зверненнями громадян.

Відділ організації прийому громадян,

розгляду звернень та запитів

прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Муніципальна поліція ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ