Основні різновиди тканин

Основні різновиди тканин

30.01.18 18:43 0 1796

Всі ткані матеріали за складом волокон діляться на штучні, змішані і натуральні. Перші виготовлені виключно з синтетичних матеріалів, другі - поєднують в собі натуральну і штучну сировину, треті - повністю виткані з природних волокон.

Найчастіше для пошиття одягу і предметів побуту використовують натуральні і змішані тканини. Саме про них ми і поговоримо далі і розповість нам про це співробітник інтернет-магазину https://moretkani.com, в якому безпосередньо можна їх купити оптом в Харкові.

Натуральні тканини

Група матеріалів з натуральних волокон включає такі види:

  • шовкові;
  • бавовняні;
  • вовняні;
  • льняні.

Назва матеріалів може бути однаковою, а склад тканини абсолютно відрізнятися. Це пояснюється тим, що матеріал часто називають за способом переплетення, а одне і те ж переплетення використовується для всіх типів сировини.

Розглянемо особливості тканин, виготовлених із природних волокон.

Шовкова група

Характеристика тканин з шовку зазвичай обмежується описом зовнішнього вигляду. Матеріал з шовкових ниток дійсно дуже привабливий: він блищить і переливається на сонці, легкий, м'який і приємний на дотик. Крім того, шовк володіє високими утилітарними властивостями: гігроскопічність, мала усадка, добре драпірується. Це легка, пружна і міцна матерія.

Для виготовлення шовку використовують такі види переплетень:

  1. Атласне;
  2. Полотняне;
  3. Саржеве;
  4. Дрібновізирунчате;
  5. Крупновізирунчате;
  6. Комбіноване.

Бавовняна група

Історія тканини з бавовни налічує не одну тисячу років. За цей час асортимент тканин розширився до 1000 найменувань. Величезне поширення матеріал отримав за такі властивості, як:

  • гігроскопічність;
  • низька собівартість;
  • стійкість до зношування;
  • м'якість;
  • екологічність.

За призначенням бавовняна тканина ділиться на побутову і технічну. Існує 17 груп бавовняних матеріалів: білизняна, одягова, рушникова, платочна, підкладкова, тік, платтяна, меблево-декоративна, ворсова, ковдрова, сувора тканина, ситець, бязь, сатин, марля, пакувальні і технічні тканини.

Найбільш зрозумілою є класифікація тканин з бавовни по сезонному ознакою. Особливо це актуально для платяної групи. У неї входять такі види:

  1. Демісезонні;
  2. Літні;
  3. Зимові.

Вовняна група

Асортимент цієї групи включає тканини, виготовлені з вовни тварин. Чисто шерстянихми вважаються матеріали зі 100 % вмістом натуральної сировини, але допускаються добавки інших волокон і ниток не більше 5%. Виробництво тканин ведеться з овечої, козячої і верблюжої вовни.

Основна властивість вовняних тканин - здатність зберігати тепло. Основна класифікація тканин з вовни здійснюється по виду застосовуваної пряжі і способу виготовлення. Вовняні матеріали ділять на такі основні види:

  1. Камвольні;
  2. Тонкосукняні;
  3. Грубосуконні.

Льняна підгрупа

Лляні тканини мають високу міцність, гігроскопічність, теплопровідність і стійкістю до зносу. За призначенням льон ділять на побутові та технічні тканини. Технічні включають матеріали для виготовлення мішків, упаковки, полотен і чохлів. Матеріали побутового призначення ділять на наступні види:

  • Платтяні / костюмні;
  • Білизняні;
  • Меблево-декоративні;
  • Рушникові;
  • Спеціальні.

Зі змішаної і синтетичної сировини

Ткані матеріали часто виготовляють, поєднуючи різні види волокон. Легка промисловість виготовляє тканини як із суміші натуральних ниток, так і штучних.

Виробництво тканин з шовку в більшості випадків передбачає додавання до натуральної сировини хімічних волокон. Для виготовлення різних варіантів шовку додатково застосовують бавовну, шерсть, віскозу, капрон, лавсан, ацетатні і триацетатні волокна, поліпропілен і багато інших.

При виборі матеріалу варто враховувати, що використання штучних волокон дає більш жорсткий, щільний і важкий шовк. Від натуральної тканини його вигідно відрізняє велика зносостійкість, легка драпіровка і міцність.

Синтетичний шовк - це легка тканина, яка не мнеться, не дає усадку, не вимагає особливого догляду і добре тримає форму. Але штучний шовк погано вбирає і випаровує вологу, складний в розкрої і пошитті.

Бавовну комбінують з штучними волокнами для отримання матеріалу з більш високими споживчими властивостями. До натуральної сировини додають лавсан, капрон, віскозу, сіблон і інші. Із комбінованих волокон часто виготовляють костюмні і пальтові тканини. Їх тчуть полотняним, саржевим і діагональним переплетеннями. Поверхня - щільна, рельєфна, в рубчик або елемент. Асортимент їх дуже широкий: джинс, репс, саржа, діагональ, молескін, сукно, замша і т. д.

Напівшерстяні тканини виробляють з додаванням волокон бавовни, льону, віскози, капрону, лавсану, нітрону, поліпропілену. Це дозволяє отримати матеріал підвищеної зносостійкості та теплозахисту. Хімічні волокна відповідають за облагороджений зовнішній вигляд і антистатичний ефект.

Льон комбінують з хімічними волокнами для усунення жорсткості, зменшення зминання та усадки, поліпшення здатності до драпіровки. Застосовують віскозу, лавсан, капрон. Чистий льон - досить груба тканина, тому для її пом'якшення часто додають до складу пряжі бавовни.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ