Фотографія і фотопринтери

Фотографія і фотопринтери

31.01.18 14:23 0 937

Тут можна роздрукувати всеФотографія, як спосіб отримання незникаючих зображень, виникла близько 170 років тому. З тих пір її технології безперервно вдосконалювалися, але головний принцип залишався тим же: під дією світла частинки фотоемульсії на плівці, пластинах чи папері змінювали свої властивості, а наступний хімічний процес проявrb і закріплення робив зображення видимим.

Оскільки фотоемульсія як на фотоплівці, так і на фотопапері мала досить велику товщину в порівнянні з розмірами видимих частинок (груп молекул) солей срібла, які утворюються при проявці, то вони розподілялися не тільки по її поверхні, але і на різній глибині, частково перекриваючи і утворюючи нерегулярну структуру, тим самим забезпечуючи плавність тонових переходів.

У кольоровій фотографії світлочутливі шари розташовуються в емульсії один під одним, при цьому частки, пофарбовані в червоний, зелений і синій кольори, теж мають можливість перекриватися, забезпечуючи отримання широкого колірного охоплення і плавні колірні переходи. Тому "справжнє" фотозображення, тобто отримане фотохімічним способом, до сих пір є еталоном зображення з безперервним розподілом півтонів (continuous tone).

Чому ж так важливо отримувати на відбитку саме "безперервні півтони"? Тому що інакше ми не зможемо побачити реалістичну гру світла на полірованому металі, блискучий шовк не виглядатиме таким "живим", як в житті, замість ніжного рум'янцю на щоках дівчини виявляться непривабливі червоні плями з рваними краями, а білосніжні купчасті хмари, що займають півнеба, втратять свою велич і обсяг. Тонкі рожеві відтінки сходу і ніжні пастельні тони ми теж зможемо побачити тільки на істинно кольоровому зображенні з безперервним розподілом тонів.

Фотопринтери, як особливий клас, призначені саме для отримання відбитків, які не поступаються за якістю фотографіям, виготовленим класичним способом. Крім "вміння" відтворювати візуально безперервні тонові переходи, справжній фотопринтер ще здатний друкувати зображення без полів, тобто "В край", а відбитки, що ним видаються, відрізняються від "звичайних" кращим збереженням, що часто перевищує життєвий цикл традиційних фотографій.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Чи варто звертатися до ...

КОМЕНТАРІ