Ліфтове господарство міста Чернігова

Ліфтове господарство міста Чернігова

01.02.18 08:01 0 792
У багатоповерхових будинках Чернігова зараз налічується 1208 ліфтів, з них близько 600 ліфти експлуатується більше 25 років.

Відповідно до діючого законодавства України, ліфти, як і покрівля, інженерні мережі будинку, сходові майданчики, підвали, коридори та прибудинкова територія, належать співвласникам багатоквартирного будинку.

переважна більшість будинків обслуговуються комунальними підприємствами та управляючою компанією, призначеною виконкомом міської ради. Та співвласники в будь-який момент можуть самі визначити, хто буде обслуговувати їх будинок та керувати цим процесом – вони самі, створивши об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), або обраний жителями управитель будинку.

Тарифи

Управителі будинку, в т. ч. комунальні підприємства, затверджують тарифи, згідно з якими здійснюється надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій (з їх переліком та періодичністю можна ознайомитися за посиланням https://goo.gl/J1HbVt).

Технічне обслуговування ліфтів є складовою тарифу квартплати, що наразі в середньому серед комунальних підприємств складає 0,32 грн. Сплачують за цю складову власники квартир другого і вище поверхів.

Так, власник квартири площею 45 м2 за техобслуговування ліфта щомісяця в середньому сплачує 14,4 грн. Наприклад, щомісяця за користування домофоном кожний власник квартири в будинку сплачує в середньому 9-10 грн.

Технічне обслуговування ліфтів

Наразі у місті Чернігові ліфти обслуговують ТОВ «Центрліфт», ПрАТ «ОТІС», ПКВП «Полісся-ліфтсервіс», ПКВП «Лівадія». Ці організації в цілодобовому режимі контролюють роботу ліфтів та реагують на звернення жителів. Планові роботи виконуються згідно з Правилами будови і безпечної експлуатації ліфтів у відповідності з технологічним процесом.

Мешканці сплачують не за користування ліфтом. Кошти, котрі сплачують власники квартир в рамках складової тарифу «Технічне обслуговування ліфтів», спрямовуються на підтримку робочого стану ліфтів та їх безпеку (на перевірку роботи та технічного стану ліфтів і систем диспетчеризації, забезпечення безпечної роботи ліфтів, перевірку, регулювання всіх вузлів та ланцюгів безпеки, змащувальні роботи та чищення обладнання ліфта від пилу та бруду, на аварійне обслуговування ліфтів (звільнення пасажирів, що застрягли), роботи з технічного обслуговування вузлів та деталей ліфтів, регулювання електромагніта, тощо).

Капітальний ремонт ліфтів, як і капітальний ремонт самих будинків, не входить в тариф квартплати. Його мали б виконувати мешканці будинку самостійно. Міська влада Чернігова розуміє важливість функціонування та безпеки ліфтових механізмів для жителів багатоповерхових будинків, тому не залишила їх один на один з цією проблемою.

Капітальний ремонт ліфтів

На початок 2016 року в Чернігові нараховувалося близько 600 аварійних ліфтів. Того ж року почала діяти Програма капітального ремонту ліфтів. У 2017 р. до переліку житлових будинків міста, у яких проводитиметься капітальний ремонт ліфтів, включені також й будинки, де створені ОСББ та ЖБК.

У 2016-2017 роках у Чернігові було відремонтовано 215 ліфтів на суму близько 21,1 млн грн. Відповідно до складності робіт, перелік яких визначається відповідно до дефектного акту, складеного експертами Експертно-технічного центру, ремонт ліфта у середньому складає близько 100 тис. грн (від 60-70 до 230-240 тис. грн).

Об`єм робіт під час капітального ремонту ліфтів визначається індивідуально на кожному об`єкті. Після обстеження механізмів, розробляється проектна документація та визначається виконавець робіт по капремонту. Капітальний ремонт включає той об`єм робіт, який дозволяє зробити роботу ліфта безпечною та значно продовжити термін його експлуатації.

«Навіть у роботі щойно відремонтованих ліфтів можуть траплятися збої. Це пояснюється тим, що нові елементи, встановлені під час капремонту, можуть деякий час неузгоджено працювати з тією частиною обладнання ліфтів, що лишається в старій комплектації. Однак, це зовсім не протирічить якості проведених робіт. Під час наступного технічного обслуговування ліфтів наша організація спостерігає за механізмами та коректує їх роботу», - пояснив Руслан Вовк, директор ТОВ «Центрліфт», яке проводить капремонт ліфтів у Чернігові. «Власне, одним з гарантів якості виконаних робіт є готовність організації, що виконує капремонт, в подальшому проводити технічне обслуговування відремонтованих ліфтів», - підкреслив він.

Капітальний ремонт ліфтів у чернігівських будинках продовжуватиметься й у 2018 році. Виконуються ці роботи в рамках Комплексної цільової Програми розвитку житлово-комунального господарства міста Чернігова на 2017-2020 роки. У поточному році завдяки фінансуванню з міського бюджету планується виконати роботи на 10 млн грн.

За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Автомобильные ...
Наступна новина: В Закарпатській області про ...

КОМЕНТАРІ