Чернігівська міська рада звернулась до Прем’єр – міністра України щодо проблемних питань фінансування пільг та житлових субсидій населенню

Чернігівська міська рада звернулась до Прем’єр – міністра України щодо проблемних питань фінансування пільг та житлових субсидій населенню

01.02.18 11:35 0 609
На пленарному засіданні 27-ї сесії 7 скликання міської ради депутати затвердили Звернення до Прем'єр – міністра України Володимира Гройсмана щодо проблемних питань фінансування пільг та житлових субсидій населенню.

У тексті Звернення йдеться про те, що відповідно до частини 3 статті 102 Бюджетного кодексу України за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам надаються пільги та житлові субсидії населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

На сьогоднішній час майже дві третини населення, що отримують житлово-комунальні послуги, мають пільги та субсидії, а підприємства – надавачі послуг, у свою чергу, зобов'язані забезпечити якісне та у повному обсязі надання відповідних послуг.

«Через незадовільний стан фінансування з державного бюджету пільг та житлових субсидії населенню протягом минулих років по місту Чернігову станом на 01.01.2018 утворилася кредиторська заборгованість перед підприємствами житлово-комунального господарства за надані населенню послуги загальним обсягом 269,4 млн гривень», - пояснюється у Зверненні.

Отже, підприємствами – надавачами послуг станом на 01.01.2018 у повному обсязі надані послуги, а наявна заборгованість є заборгованістю цих підприємств за отримані відповідно товари, роботи (послуги) і їх неможливо розписати за реєстром згідно з додатком 1 до Порядку (облік у такому розрізі до 2018 року не здійснювався).

Задля розв'язання проблемних питань фінансування пільг та житлових субсидії населенню, депутати Чернігівської міської ради цим Зверненням пропонують внести до Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету та відповідно до Порядку проведення органами Казначейства розрахунків, передбачених пунктом 81 Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету та взаємодії учасників таких розрахунків наступні зміни:

1. Погашення існуючої заборгованості з пільг та житлових субсидії населенню, що утворилася станом на 01.01.2018, перед підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг здійснити грошовими коштами на рахунки підприємств за порядком, який діяв до 2018 року.

2. Доповнити напрями використання підприємствами – надавачами комунальних послуг коштів, отриманих як відшкодування пільг та субсидій населенню, відповідно до структур затверджених тарифів.

3. Складання реєстрів (Додаток 1 до Порядку) запровадити з 01.01.2018 з чітким роз'ясненням (методикою) щодо його заповнення та подання (кому, на яких носіях та у якій кількості). Пропонуємо розглянути можливість надавати реєстр на електронних носіях з електронним підписом.

4. Покласти на управління соціального захисту населення обов'язки із персоніфікованої звірки обсягів спожитих енергоносіїв та наданих послуг з обсягами нарахованих пільг та житлових субсидій населенню та подання місцевим фінансовим органам узгодженої інформації для формування та подання реєстрів сум, що підлягають перерахуванню за рахунок субвенції з місцевих бюджетів на надання пільг та житлових субсидій населенню.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Перша леді України ...

КОМЕНТАРІ