Тарифи на квартплату в Чернігові в порівнянні з іншими містами

Тарифи на квартплату в Чернігові в порівнянні з іншими містами

03.02.18 08:06 0 626
Якою була б квартплата у чернігівців, якби ми платили за переліком послуг, затверджених у Херсоні, Дніпрі, Рівному, Львові, Житомирі чи Тернополі?

КП «Деснянське" на основі даних Мінрегіону, надало порівняльний аналіз свого тарифу, приведеного до переліку послуг в інших містах.

Середній тариф (загалом по будинкам як без ліфтів, так і з ними) КП «Деснянське» ЧМР після останнього коригування складатиме 3,86 грн. Підприємство, як й інші в Чернігові, забезпечує виконання 16 послуг (з діючим переліком та періодичністю виконання можна ознайомитися за посиланням https://goo.gl/J1HbVt).

Так, якби КП «Деснянське» надавало послуги жителям чернігівських будинків згідно із затвердженим переліком у Житомирі чи Тернополі – до нього, в порівнянні з Черніговом, не входить вивезення твердих побутових відходів, то тариф підприємства становив би 3,55 грн.

Відповідно до затвердженого переліку послуг у Херсоні – до нього не входить прибирання сходових клітин, прибирання снігу, вивезення ТПВ та входить менший перелік об`єктів поточного ремонту, тариф КП «Деснянське» складав би 2,43 грн.

Згідно із затвердженим переліком послуг у Дніпрі – до нього не входить прибирання сходових клітин, вивезення ТПВ, техобслуговування та диспетчеризація ліфтів, тариф КП «Деснянське» складав би 2,61 грн.

Згідно із затвердженим переліком послуг у Рівному – у нього не входить прибирання сходових клітин, вивезення ТПВ, а аварійне обслуговування ліфтів здійснює окреме підприємство, тариф КП «Деснянське» складав би 2,87 грн.

Відповідно до затвердженого переліку послуг у Львові – у нього не входить вивезення ТПВ, техобслуговування та диспетчеризація ліфтів, електроенергія на освітлення місць загального користування та роботу ліфтів, тариф КП «Деснянське» складав би 2,42 грн.

Тож абсолютні показники тарифів можуть бути, дійсно, інформативними тільки після аналізу складових, що в них закладені.

Перелік послуг, які надаються управителями будинків у Чернігові, а їх загалом 16, є одним із найчисельніших у порівнянні з іншими містами України. Через це може скластися враження, ніби тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у Чернігові вищий за середній по країні. Та, як ми вже пояснили вище, ситуація зовсім не така.

1-го лютого під час обговорення на засіданні виконкому Чернігівської міської ради піднімалося питання, чи потрібно зменшувати перелік послуг, які надаються управителями будинків у Чернігові.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко:

- Я погоджуюсь, що нам потрібно зараз ініціювати обговорення серед мешканців будинків міста Чернігова пропозиції щодо визначення самими жителями необхідності прибирання місць загального користування. Якщо вони вважають, що зроблять це самі, то це має бути затверджено голосуванням на зборах. Ми, в свою чергу, повинні це рішення підтримати та виключити плату за прибирання з тарифу.

Міський голова наголосив, що при цьому у протоколі зборів жителів будинку має бути визначено особу, яка буде слідкувати за прибиранням території будинку та, у випадку уникання прибирання, тобто порушення правил благоустрою, нестиме за це юридичну відповідальність, в т.ч. матеріальну. Наприклад, рішення про самостійне прибирання було прийняте жителями будинку по вул. Інструментальній, 24, а відповідальна особа зазначена в протоколі зборів. Рішення мешканців було підтримане членами виконкому.

До перегляду переліку послуг, на думку міського голови, підштовхує як практика інших українських міст по виключенню деяких складових тарифу (як-то вивезення ТПВ), так і несвоєчасність відшкодування пільг і субсидій. Наприклад, наразі заборгованість ЖЕКів тільки перед КП «АТП-2528», що займається вивезенням відходів, складає більше 7 млн грн.

Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків з ліфтами

За інформацією Управління ЖКГ Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Степан Барна: Органи ...

КОМЕНТАРІ