У Тернопільському національному технічному університеті відзначили 100-річчя з дня смерті Івана Пулюя (вiдео)

У Тернопільському національному технічному університеті відзначили 100-річчя з дня смерті Івана Пулюя (вiдео)

03.02.18 09:41 0 475
Перша біблія українською мовою, дослідження Х-променів та популяризація українства на міжнародному рівні. Це заслуги українського громадського діяча та науковця Івана Пулюя, соту річницю від смерті якого відзначають в Україні. Його пам'ять вшанували і в Тернопільському національному технічному університеті, який носить ім'я цього визначного науковця.

Ім'я українського вченого та громадського діяча Івана Пулюя вищий навчальний заклад, відомий зараз як Тернопільський національний технічний університет, носить понад 20 років. Річницю смерті відомого земляка вирішили вшанувати урочисто. Тут студенти, викладацький колектив, чиновники і люди, які прийшли згадати науковця. До погруддя ставлять лампадки і несуть квіти. Іван Пулюй – виходець з Тернопільщини, він народився 1845 року у Гримайлові. І хоч більшу частину свого життя провів за кордоном, присвятивши себе науці, проте залишався справжнім українцем.

"Своєю громадянською позицією, своєю науковою роботою, своєю думкою Іван Пулюй формував українців як націю, як народ. І на зовнішньополітичній, міжнародній арені говорив про те, що Україна є і Україна буде, а українці - це видатні особистості, які долучаються не тільки до дослідження історії України, а формують світову, наукову фундаментальну думку про нашу державу, а також стоять у витоків творення нової історії", - на цьому наголосив заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик під час вшанування пам'яті видатного науковця та нашого земляка Івана Пулюя", - зазначив заступник голови Трнопiльської ОДА Юрiй Юрик.

Іван Пулюй багато зробив для того, аби українське слово звучало не тільки вдома, а й в церкві, школах. Він укладав підручники рідною мовою та разом із Іваном Нечуєм-Левицьким і Пантелеймоном Кулішем переклав Біблію українською, адже знав понад 15 мов.

Джерело: http://tv4.te.ua/u-ternopoli-vidznachyly-100-richnytsyu-iz-dnya-smerti-ivana-pulyuya/

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ