На Житомирщині плануємо створити 30 інклюзивно-ресурсних центрів,– Ігор Гундич

На Житомирщині плануємо створити 30 інклюзивно-ресурсних центрів,– Ігор Гундич

03.02.18 11:34 0 601
На Житомирщині створять 30 інклюзивно-ресурсних центрів.

Про це зазначив голова Житомирської ОДА Ігор Гундич 31 січня, у рамках робочого візиту на Житомирщину дружини Президента Марини Порошенко та Віце-прем'єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка.

— «Ми плануємо в області створити 30 інклюзивно-ресурсних центрів. Думаю, це завдання нам під силу. Дуже приємно, що голови ОТГ розуміють, що потрібно змінювати підходи до дітей, які не мають можливостей повноцінно навчатися. у нас підписали меморандуми 14 голів ОТГ, завтра – ще 16 керівників громад. Ми будемо надавати практичну допомогу і готові долучатися фінансово, щоб це були спільні проекти», – зазначив Ігор Гундич.

За його словами, зараз в області 400 дітей займаються на інклюзивній освіті. Коли відкриються інклюзивно-ресурсні центри, і батьки побачать результати їх роботи, то таких дітей ставатиме дедалі більше.

Марина Порошенко наголосила, що інклюзивно-ресурсні центри повинні запрацювати на всій території України з 1 вересня 2018 року, оскільки психолого-медико-педагогічні консультації будуть закриті.

«У нас з радянських часів залишилася система ПМПК – психолого-медико-педагогічні консультації, які оцінювали дитину з особливими освітніми потребами і відправляли її на навчання в інтернати або на індивідуальну форму навчання. Ця мережа була на обласному рівні і до громад не спускалася. Зараз ми міняємо цю систему. Інклюзивно-ресурсні центри будуть обслуговувати дітей віком 2-18 років. Вони не тільки будуть їх консультувати і розподіляти по шкільних закладах, але і супроводжувати протягом навчання і надавати корекційно-педагогічні послуги. Таким чином, ця система буде охоплювати усіх дітей з особливими освітніми потребами на первинному рівні – на рівні територіальних громад і районних центрів з розрахунком до 10 тисяч дітей у сільській місцевості і 14 тисяч у міській. З 1 вересня 2018 року по всій Україні мають запрацювати інклюзивно-ресурсні центри, тому що ПМПК будуть закриті», – зазначила дружина Президента.

«Нам потрібно, щоб громади між собою співпрацювали і створювали центри, які будуть обслуговувати декілька громад. Це стосується надання не тільки адміністративних послуг, соціальних, освітніх, а і максимальної уваги до дітей на первинному рівні – фінанси й повноваження дають можливості, але і відповідальність», – підкреслив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, Марина Порошенко та Геннадій Зубко ініціювали старт проекту створення інклюзивно-ресурсних центрів в області.

Довідково:

Інклюзивно-ресурсний центр – спеціально оснащений сучасний центр для дітей з особливими освітніми потребами, який визначає індивідуальні особливості кожної дитини та надає психолого-педагогічну підтримку та допомогу, супроводжує дитину протягом навчання в освітніх закладах.

ІРЦ створюється з розрахунку на 7 тисяч дітей віком від 2 до 18 років у громаді/сільській місцевості та 14 тисяч – у міській.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернігові мешканці ...
Наступна новина: В Тернополі оголошено ...

КОМЕНТАРІ