Для підтримки фермерських господарств та розвитку кооперативів на Житомирщині спрямують 1,6 млн грн

Для підтримки фермерських господарств та розвитку кооперативів на Житомирщині спрямують 1,6 млн грн

08.02.18 10:52 0 533
У 2018 році для підтримки агросектору на Житомирщині 1,6 млн грн розподілять на 3 нові напрямки – сприяння розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, фермерських господарств та дорадництво.

Відповідні напрямки вперше включили до Програми розвитку агропромислового комплексу Житомирської області, які планують затвердити під час обласної сесії 7 березня.

800 тис. грн – на сприяння розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК).

Цей напрям Програми сприятиме збільшенню кількості сільськогосподарських кооперативів, яких зареєстровано в області 96, а діє лише 19.

Кошти обласного бюджету передбачені на придбання обладнання вітчизняного виробництва у розмірі 90% вартості обладнання та 20% вартості ПДВ за умови попередньої оплати кооперативом постачальнику 10% вартості обладнання.

Підтримка спрямовуватиметься новоствореним, діючим та тим, що призупинили діяльність, сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, які мають відповідати критеріям:

* за видами діяльності: багатофункціональний, або заготівельно-збутовий, або переробний;

* за напрямами діяльності: молочарський, або м'ясний (птиця, кролі), або плодоовочевий, або плодоягідний, або з обробітку землі та збирання урожаю.

730 тис. грн – на сприяння розвитку фермерських господарств (ФГ).

Вперше з обласного бюджету фінансова підтримка виділятиметься фермерським господарствам та фермерським господарствам сімейного типу, які мають в обробітку до 50,0 га землі (в області таких нараховується 405, якщо враховувати до 100 га це буде 491 ФГ). Обов'язковою умова – зареєстровані права на власність або користування земельною ділянкою.

Кошти виділятимуться для часткового відшкодування понесених витрат фермерським господарствам для:

* придбання самохідної, причіпної та навісної сільськогосподарської техніки та обладнання для сільськогосподарського виробництва;

* будівництва об'єктів для зберігання та переробки сільськогосподарської продукції (зберігання зерна, картоплі, овоче та плодоягідної продукції);

* закладення багаторічних насаджень;

* закупівлі племінного поголів'я.

70 тис. грн – дорадництво.

Введення цього напрямку у Програму стане механізмом для налагодження ефективної співпраці органів влади і об'єднаних громад – проведення навчальних семінарів, демонстраційних показів, надання індивідуальних дорадчих послуг, випуск та розповсюдження інформаційної друкованої продукції.

Загалом на розвиток агропромислового комплексу Житомирщини у 2018 спрямують 5,3 млн грн з обласного бюджету, які розподілять за 8 напрямками. Напрямки програми та розподіл коштів затвердять депутати під час чергової сесії обласної ради, яка відбудеться 7 березня 2018 року. Після цього на сайті ОДА будуть опубліковані умови та необхідні документи для отримання компенсацій та відшкодування.

Детальніше про напрямки Програми за тел. управління агропромислового розвитку облдержадміністрації (0412) 47-47-50.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ