Геннадій Зубко: У 2018-му маємо достатньо коштів на програми енергоефективності

Геннадій Зубко: У 2018-му маємо достатньо коштів на програми енергоефективності

08.02.18 09:58 0 522
Утеплення площі загального користування у житловому будинку дає до 5% економії. Встановлення індивідуального теплового пункту – 20-25%. Повна термомодернізація дає ще приблизно 25-35%. Маємо приклади, коли після повної санації будинків вдалося досягти економії до 67%.

Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він зауважив, що окупність таких проектів не перевищує трьох років.

Геннадій Зубко повідомив, що цього року у бюджеті передбачено 400 млн гривень на програми «теплих кредитів». «Але, окрім цього, передбачено ще 1,6 млрд з Фонду енергоефективності. Якщо ми кажемо про співфінансування, то маємо залучити ще 1,6 млрд коштів громадян. Це вже 3,2 млрд. Нещодавно закінчили розгляд фінансової угоди між ЄС і Україною щодо допомоги в 100 млн євро на проекти з енергоефективності. Тобто вважаємо, що на поточний рік цього достатньо», - наголосив Геннадій Зубко.

«Треба спрямовувати інвестиції в енергоефективність. Зараз зробили перший крок до монетизації субсидій на рівні підприємств ТКЕ. На наступний рік закладаємо можливість монетизації щодо домогосподарств. Ми б хотіли, аби заощаджені завдяки модернізації житла субсидії поверталися до Фонду, як інвестиції в енергоефективність», - зазначив урядовець.

За його словами, наразі 6,5 млн сімей отримують державну підтримку від часткової до повної сплати комунальних послуг. «Проблема у тому, що отримувачі субсидій абсолютно не мотивовані впроваджувати енергозберігаючі заходи – адже за них комунальні послуги сплачує держава. Треба створити цю мотивацію. Наша пропозиція проста: будинок проходить модернізацію за залучені в банку кошти, держава йому компенсує 50% витрат, після цього будинок автоматично отримує до 50% економії, а це означає економію субсидій, і ці гроші повертаються до Фонду», - наголосив Геннадій Зубко.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ