Навіщо потрібна буферна ємність для системи опалення?

Навіщо потрібна буферна ємність для системи опалення?

10.02.18 00:55 0 1673

Багато людей, які будують власний будинок, задаються питанням: "Чи потрібно встановлювати буферну ємність (буферный бак, buffer tank) в систему опалення?". Установка буферної ємності доцільна при будь-якому варіанті опалення приватного будинку, за винятком системи з газовим котлом.

Для чого потрібна буферна ємність в системі опалення?

Буферна ємність - це металева бочка з утепленням об'ємом від 200 літрів, що встановлюється між джерелом теплової енергії і системою опалення будинку в якості роздільника теплових контурів з різною температурою і накопичувача тепла.

Акумулює бак необхідний, якщо кілька різних джерел теплової енергії (газовий, твердопаливний, електричний котли, тепловий насос і сонячний колектор) об'єднуються в одну систему. Теплоаккумулятор збирає тепло в будь-який час роботи кожного з джерел. Наприклад, вдень - від сонячного колектора, вночі - від теплонасоса або електрокотла, в будь-який час роботи газового або твердопаливного котла.

Роздача тепла відбувається в постійному режимі. Підключення буферної ємності в контур передачі теплової енергії підвищує економічність роботи самого твердопаливного котла за рахунок збору і накопичення тепла. Це дозволяє виключити холості витрати теплової енергії з системи.

Використання буферних ємностей

Схема опалення на основі твердопаливного котла без буферної ємності являє собою типовий контур підігріву і подачі води до випромінюючих поверхонь (радіаторів, батарей, панелей, конвекторів). За рахунок згоряння твердого палива в камері котла, виділяється тепло, яке йде на розігрів теплоносія. Ця рідина передається безпосередньо через трубну магістраль до тепловипромінювача. Негативним аспектом такої системи є часта закладка котла: кожен раз необхідно підігрівати повністю весь обсяг рідини в системі. Відбувається надмірна витрата енергоресурсу на нагрів. До 30 % палива йде в даному випадку на обігрів вулиці, тому що на максимальній потужності котел видає надлишкове тепло і господареві будинку доводиться відкривати кватирки.

Поширеним рішенням цієї проблеми є підключення буферної ємності. Між котлом і радіаторами вставляють теплоакумулюючий бак, який функціонує на підставі принципу термодинамічної рівноваги.

Як працює система з баком?

Нагрітий обсяг води переміщається в накопичувач, де і зберігається. За сигналом термостата вмикається циркуляційний насос, який приводить в рух теплоносій. З бака буферної ємності вода прямує до радіаторів. Відбувається випромінювання через джерело тепла. Після цього охолоджена рідина повертається назад в нижню частину ємності. В результаті процесу конвекції, відбувається змішування з теплою водою біля поверхні. Ця вода знову йде в радіатори і віддає тепло.

Після декількох подібних циклів роботи маємо загальне зниження температури в буферній ємності для котла, труб і радіаторів.

Щоб не втратити теплову потужність системи в цей час необхідно підігріти воду на 5-10 градусів. Виходить, що система опалення будинку експлуатується в двоконтурному режимі. За рахунок природної роботи теплоаккумулятора можна зменшити кількість закладок котла.

Представлена  схема підключення бака дозволяє створити "підживлююче" джерело тепла. Адже підігріти теплоносій на кілька градусів набагато простіше і дешевше, ніж на кілька десятків градусів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ