Трекові світильники: що це і де їх використовують?

Трекові світильники: що це і де їх використовують?

20.02.18 16:07 0 1600

Трекові світильники (трековые светильники, track lights) заявили про себе відносно недавно, при цьому відразу стали дуже популярними. І це неминуче, адже трекова система - справді нове слово в освітленні приміщень. За допомогою таких світильників можна розставляти світлові акценти або робити рівну заливку стін, як це художник робить своїм пензлем. Такі системи дуже прості і зручні в монтажі.

Конструкція трекової системи і її особливості

Трекові система освітлення - це система, що складається з декількох спеціальних освітлювальних приладів, розташованих на шинопроводі. В свою чергу, шинопроводом назівається модуль, який частіше всього виготовлений з алюмінієвого сплаву, усередині якого знаходяться електричні контакти для роботи світильників. При необхідності організації непрямої трекової системи використовують коннектори. Вони бувають різних видів:

  • прямі;
  • L-подібні;
  • X-подібні;
  • T-подібні;
  • гнучкі.

Комбінуючи різні види конекторів можна вирішити практично будь-які завдання освітлення. Трекові світильники фіксуються на шинопроводі (треку). У разі переміщення освітлюваних об'єктів (наприклад, зміна експозиції в музеї) світильники можна переміщати по шинопроводу. Це істотно заощадить час і кошти на перебудову освітлення.

Трекові світильники бувають з різних джерел світла: люмінесцентні, галогенні, металогалогенні. Однак все більшої популярності набирають економічні світильники на світлодіодах.

Трекові світильники в інтер'єрі

Спочатку трекові світильники використовувалися в величезних торгових і виставкових залах, музеях: за допомогою спрямованого світла дуже зручно привернути увагу покупців до того чи іншого товару або предмету мистецтва. Не секрет, що правильно освітлений продукт розкуповується набагато швидше. Дизайнери житлових приміщень з часом теж взяли на озброєння ці освітлювальні системи.

Прожектори найчастіше мають лаконічні форми. Вони органічно вписуються в інтер'єри в стилі хай-тек, їх цінуються шанувальниками мінімалізму та стилю лофт. Взагалі ж шинні системи відкривають широкий простір перед дизайнерами, оскільки можуть встановлюватися на стіни, стелі (найчастіше), можуть підвішуватися, вбудовуватися в стелю, розміщуватися вертикально або в різних конфігураціях.

Шинні системи відмінно підходять для освітлення віталень, кухонь, вони добре підходять для освітлення в довгих і вузьких кімнатах без вікон, наприклад, прихожих. За бажанням замовника систему можна підключити до спеціальної панелі управління, за допомогою якої регулюється інтенсивність світлового потоку і або зміна кольорів.

Для малогабаритних приміщень зручно використовувати струнні (на тросах) системи освітлення. Вони менш масивні в порівнянні з шинопроводом. Являють собою світильники, розташовані на двох натягнутих «струнах» (ізольованих, низьковольтних і гнучких). Гнучкість, малі розміри і простота в установці дозволяють використовувати такі системи практично в будь-яких приміщеннях з високими або низькими стелями.
Переваги освітлювальних приладів на трек-системі

Отже, «рухливі світильники» мають цілу низку переваг:

  1. ними можна створити спільне або спрямоване освітлення, орієнтуючись на власні побажання і потреби;
  2. систему можна встановити на різних стельових поверхнях, будь то підвісна, рейкова чи гіпсокартонна стеля;
  3. комплектуючі характеризуються міцністю і стабільністю, забезпечують безперебійну роботу системи на протязі довгого часу;
  4. світильники поєднують в собі зручність, простоту і багатофункціональність, дають можливість вирішувати будь-які функціональні завдання;
  5. футуристичний зовнішній вигляд відмінно впишеться в інтер'єр, зберігаючи при цьому максимальну функціональність.

Трекові системи - це зручне рішення для створення якісного та багатозадачного освітлення в приватному будинку, торговій площі або виставковому залі. Для малогабаритних приміщень з низькими стелями ми все ж рекомендуємо звернути увагу на струнні системи.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: "Живые" дискуссии о ...
Наступна новина: Що таке пиломатеріали,і які ...

КОМЕНТАРІ