Лікарські рослини і їх застосування

Лікарські рослини і їх застосування

20.02.18 16:46 0 1200

Практична медицина з найдавніших часів використовує лікарські рослини в своїх цілях. Починаючи ще з часів первісно-общинного ладу, перші люди використовували лікарські властивості рослин для лікування своїх хвороб. І в наші дні також їх застосування для лікування та підтримки здоров'я людей є актуальним.

Процентне співвідношення ліків на основі рослинної сировини щодо ліків синтетичного походження є дуже великим. Наприклад, в Росії, воно становить близько 40 % від загальної маси. У країнах Європи і Азії воно набагато вище. У США, де перевага надається препаратам синтетичного походження, і лише 26,2 % препаратів мають в своєму складі компоненти лікарських рослин.

Але в останні десятиліття значно зросла застосування препаратів, у складі яких присутні діючі речовини, отримані з лікарських рослин. Однією з причин, що послужила такому повороту подій стала поява лікарської хвороби, яка з'явилася в результаті підвищеного застосування лікарських препаратів синтетичного походження. Головними перевагами лікарських рослин є: відсутність істотних побічних явищ, вони придатні для тривалого застосування, у них невисока токсичність і хороші показники комплексної дії. До речі, в Україні лікарські трави можна придбати в інтернет-магазині http://www.odolentrava.com.ua/.

Варто взяти до уваги, що на сьогоднішній день, дуже багато цінних лікувальних препаратів виготовляють тільки з сировини лікарських рослин. Існують відмінності між деякими ліками природного походження і їх синтетичними аналогами. Наприклад, синтетична Камфора застосовується тільки зовнішньо, а отримана з камфорного лавра - може бути використана і для ін'єкцій.

Переваги біологічно активних речовин лікарських рослин щодо синтетичних аналогів - очевидні. Їх можна застосовувати при тривалому лікуванні. Людський організм їх легко засвоює, на відміну від синтетичних засобів. Вони не викликають лікарської хвороби. Вони залишаються активні до штамів мікроорганізмів і вірусів, які придбали стійкість до лікарських засобів синтетичного походження і антибіотиків.

Розглянемо основні способи застосування лікарських рослин та їх активних речовин:

  • Порошок. Оотримують методом сушіння рослинної сировини і подальшого їх подрібнення;
  • Трав'яні збори та чаї. Виходять в результаті змішування декількох видів рослин;
  • Мазі. Застосовуються зовнішньо. Сполучним компонентом в мазі є вазелін, рослинне масло, ланолін або сало. До них додаються настоянки, екстракти або свіжі соки лікарських рослин;
  • Настоянки. Являють собою витяжки з лікарських рослин. Для отримання настоянок, подрібнена лікарська сировина заливається спиртом і настоюється. Після фільтрації та доведення до готовності, настоянки можна зберігати досить тривалий час;
  • Екстракти. Це концентровані витяжки з лікарських рослин. При їх виробництві використовується вода, ефір або спирт. Застосовуються у вигляді крапель;
  • Соки. Свіжа сировина пропускається через соковижималку або м'ясорубку. Отриманий свіжовичавлений сік негайно вживається, інакше, для подальшого зберігання, в нього додається 20 % спирту.

Ще, з лікарських рослин можна робити: емульсії, сиропи, припарки, мікстури, водяні бані і т. д.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ