На Тернопільщині відзначили 126-ту річницю з нагоди Дня народження Патріарха Йосифа Сліпого

На Тернопільщині відзначили 126-ту річницю з нагоди Дня народження Патріарха Йосифа Сліпого

21.02.18 12:42 0 634
17 лютого відзначаємо річницю з Дня народження Патріарха Йосифа Сліпого, який був нашим земляком, адже народився у селі Заздрість Теребовлянського району. У цьому ж селі й є місце, де бережуть світлу пам'ять про нього та слідують його настановам. Саме в Музейно-меморіальному комплексі «Рідна хата» відбулося урочисте закриття Ювілейного року Патріарха Йосифа Сліпого з нагоди 125-ліття від дня його народження.

Участь в урочистостях взяли голова Тереболянської РДА Юрій Ништа та начальник управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей облдержадміністрації Ігор Кульчицький.

«Торік ми відзначали 125-річчя з нагоди Дня народження Патріарха Йосифа Сліпого, який був унікальною історичною постаттю, символом нескореності української церкви та українського народу. ж у його день народження ми закриваємо цей ювілейний рік і говоримо, що світлої пам'яті Патріарх Йосиф Сліпий крізь трагічні етапи історії проніс вогонь свого незламного духу та залишався патріотом України й захисником української Церкви», – наголосив Ігор Кульчицький.

Також він зазначив, що Патріарх Йосиф Сліпий був свідком подій майже цілого сторіччя, адже помер на 92-му році життя. Водночас, він був і співтворцем цих подій. «Блаженніший кардинал Йосиф Сліпий незаперечно причинився до розвитку Української католицької Церкви та українського народу саме в ту пору, коли їхнє буття перебувало під найбільшою загрозою, і тим самим увійшов в історію», – зауважив Ігор Кульчицький.

Довідково:

Йосиф Сліпий народився 17 лютого 1892 року в селі Заздрість, Теребовельського повіту в багатодітній родині. У 1898-1901 роках навчався в початковій школі села Заздрість. З другого класу вивчав польську, німецьку мови. 1911 року з відзнакою закінчив Тернопільську українську гімназію. Вступив до Львівської духовної семінарії.

Під час першої радянської окупації Західної України (22 грудня 1939) митрополит Андрей Шептицький, за згодою Папи Пія XII, висвятив таємно митрата Сліпого на єпископа з правом наступництва з титулом архієпископа Серрейського. 30 червня 1941 Й. Сліпий підтримав Акт відновлення Української держави.

По смерті митрополита Андрея Шептицького 1 листопада 1944 року перебрав провід над Галицькою митрополією. Разом з іншими українськими католицькими владиками 11 квітня 1945 року ув'язнений радянською владою; засуджений на 8 років важких робіт. Рік по тому, під тиском подібних репресій, було здійснено «самоліквідацію» Української греко-католицької церкви.

Відкидаючи постійні радянські пропозиції переходу на православ'я (зокрема пост митрополита Київського РПЦ), був далі засуджений у 1953, 1957, 1962 роках. Відбув разом 18 років заслання у таборах Сибіру, Мордовії, зокрема в Потьмі (табори: Дубравлаг).

9 лютого 1963 прибув до Риму, оселився у Ватикані.

У 1968, 1970, 1973 і 1976 роках кардинал Сліпий відбув архиєрейські подорожі країнами Європи, Америки, Азії, Австралії, щоб зміцнити зв'язки з вірними діаспори, пожвавити церковно-релігійне життя та репрезентувати Українську греко-католицьку церкву на чужині. Брав участь у трьох міжнародних євхаристійних конгресах.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Основные моменты ...
Наступна новина: На Житомирщині 113 ...

КОМЕНТАРІ