Що таке гіпсова ліпнина?

Що таке гіпсова ліпнина?

22.02.18 23:21 0 1679

У пошуках нових рішень для інтер'єру багато дизайнерів звертаються до найновіших технологічних прийомів. Але іноді варто згадати, що все нове це добре забуте старе. Ліпнина з гіпсу ось уже кілька тисяч користується успіхом при декоруванні приміщень. Сучасні технології значно спростили цей процес, зараз мати у себе вдома красиві гіпсові елементи може собі дозволити практично кожен. Завдяки унікальним властивостям, гіпсовим виробам можна надавати практично будь-яку форму, робити всілякі орнаменти які тільки дозволяє ваша фантазія. До речі, в Україні ліпнину з ніпсу можна придбати в інтернет-магазині gipshouse.com.ua.

Що таке гіпсова ліпнина для будинку?

Перш за все, цей елемент декору додає приміщенню аристократизму, вишуканості, розкоші. Завдяки цим елементам, можна відтворити атмосферу палаців і розкішних бальних залів. Ви можете зробити прообраз Версаля прямо у себе в квартирі. Якщо вам до душі монументальна античність, то і тут не обійтися без гіпсової ліпнини в стилі грецьких або римських колонад. Різноманітні молдинги пілястри, карнизи, кесони зроблять будь-яке приміщення дійсно унікальним. Сьогодні зовсім не обов'язково застосовувати дорогу ручну ліпнину, адже можна вибрати заводські вироби, які будуть прекрасно гармоніювати з інтер'єром.

Історія гіпсової ліпнини

Як і багато інших архітектурних рішень, ліпнина вперше зустрічається в Стародавньому Єгипті. Як тільки за часів перших династій на берегах Нілу почалося храмове будівництво, на стінах культових будівель почала з'являється художня ліпнина з гіпсу. Мабуть процес випалювання гіпсового каменю був знайомий єгиптянам і раніше, проте високохудожні твори з гіпсу почали з'являтися тільки з формуванням держави і державної релігії. Найбільшого розквіту і популярності ліпнина досягла в 2-му тисячолітті до н. е. коли вона активно застосовувалася в оздобленні храмів, гробниць фараонів, жител для знатних особин.

З тих пір у всьому світі почали задаватися питанням: «А що таке гіпсова ліпнина?». Як завжди пояснити взялися греки, які власне і ввели в ужиток слово «гіпсус», що можна перекласти як «киплячий камінь». Греки звели ліпнину в ранг окремого мистецтва і почали робити з гіпсу немислимі на ті часи речі. Гіпс застосовувався в прикрасі колон і фасадів, також при виготовленні скульптур. Звичайно, більшість давньогрецьких шедеврів висічені з мармуру, проте дуже часто робилися гіпсові репліки відомих скульптур, також з гіпсу робили маленькі фігурки, що нагадують дитячі іграшки.

У Стародавньому Римі вже розуміли, що гіпсова ліпнина досить практичний матеріал, який можна використовувати як в храмах, так і в домашньому інтер'єрі. Римляни придумали спосіб отримання надміцної гіпсової ліпнини, змішуючи мармурову пудру з гіпсом. Після застигання цей матеріал було непросто відрізнити від справжнього мармуру. Скульптури з цього матеріалу, археологи знаходять як в місцях богослужінь, так і на віллах багатих римських громадян, які прикрашали ними свої апартаменти, сади, вітальні.

Звідки пішла сучасна гіпсова ліпнина?

У 20 столітті гіпсова ліпнина перестала бути виключно долею багатих людей, сьогодні ми можемо в багатьох квартирах і вдома побачити стелі і стіни, прикрашені ліпниною з гіпсу. Ще за радянських часів з'являлося безліч скульптур з гіпсу, які робили як народні умільці, так і заслужені майстри. Спрощене виробництво гіпсових виробів дозволяє робити шедеври в стилі бароко, класицизму, модерну не обмежуючи свою фантазію.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ