Чернігів: Докладніше про В’ячеслава Радченка,ім'я якого присвоюється Міському Палацу культури

Чернігів: Докладніше про В’ячеслава Радченка,ім'я якого присвоюється Міському Палацу культури

27.02.18 09:04 0 620
На черговій сесії Чернігівської міської ради 28 лютого розглядатиметься питання про зміну назви комунального підприємства «Міський Палац культури».

Проектом рішення йому пропонується присвоїти ім'я В'ячеслава Радченка – першого директора колись містоутворюючого для Чернігова підприємства "Хімволокно", з іменем якого пов'язане як будівництво і становлення цього виробничого об'єднання, так і зведення в нашому місті нових житлових районів і об'єктів соцкультпобуту, серед яких - і сам Палац культури.

Ветерани підприємства "Хімволокно" пам'ятають цього визначного керівника і його внесок у розвиток міста дуже добре. Але молодшому поколінню чернігівців його ім'я може бути й невідоме, тому нижче - більше подробиць:

Отже, В'ячеслав Якович Радченко – хімік, керівник виробництва, перший директор Чернігівського заводу синтетичного волокна (очолював підприємство у1956-1969 р.р.), який зробив значний внесок у розвиток науки, соціального будівництва та інших сфер суспільного життя в Чернігові.

"Чернігівське хімволокно" було великим і успішним підприємством. З іменем В'ячеслава Радченка пов'язане його народження і ріст: у 1957 році розпочате будівництво майбутнього індустріального гіганта, через 2 роки воно дало перший чернігівський капрон, а в 1964-1965 роках об'єднання вже працювало на повну потужність і було робочим місцем для 8 тисяч чернігівців. Роботі колектив віддавався сповна, за що "Хімволокно" і його керівник удостоювалися численних відзнак.

В'ячеслав Радченко був не тільки талановитим господарником, але й дуже дбав про свій колектив і місто. Разом з розвитком заводу активно будувалися житлові будинки та гуртожитки для працівників підприємства, дитячі садочки, база відпочинку, дитячий табір, профілакторій та інші об'єкти. Адже у ті часи 80% серед 8 тисяч робітників заводу складала молодь віком до 30 років.

Крім того, завдяки активному сприянню В'ячеслава Радченка у 1959 році відкрита Чернігівська філія Київського політехнічного інституту, де готували потрібні заводу кадри. Надалі філія стала окремим вузом, який ми всі знаємо як Чернігівський технологічний університет.

У 1964 році в Чернігові був також відкритий рух тролейбусів за трьома маршрутами, які з'єднали місто з промисловими зонами – заводом синтетичного волокна, камвольно-суконним комбінатом, вокзалом.

З будівництвом Палацу культури хіміків пов'язана окрема історія. Справа в тому, що в 1960-ті роки всі кошти соціального призначення підприємствам дозволено було направляти лише на будівництво житла. Спорудження об'єктів культурного призначення партійною верхівкою вважалося надмірною розкішшю. Тому отримати дозвіл на будівництво палацу культури та його фінансування можна було лише на рівні перших осіб тодішнього СРСР. Тривалий час В'ячеслав Радченко робив такі спроби. Побудова палацу культури була його мрією. У 1965 році йому вдалося пробитися на прийом до тодішнього Голови Ради Міністрів СРСР М. Косигіна, переконати його, і тільки тоді "добро" на це було отримане.

Будівництво Палацу культури хіміків на 800 відвідувачів розпочалося у 1966 і тривало 5 років. У 1970 новобудова була урочисто відкрита. Окрім концертної діяльності, в Палаці була організована робота гуртків і секцій для дітей міста.

За своє життя В'ячеслав Радченко здобув багато нагород – ордени Великої Вітчизняної війни першого та другого ступенів, Червоної Зірки та п'ять медалей. А за трудову діяльність – два ордени Червоного Прапора, Золоту та Срібну медалі ВДНГ та Державну премію СРСР.

Помер у 1984 році, похований в Чернігові.

У післявоєнний період такі керівники підтриємств, як В'ячеслав Радченко, Леонід Безверхий та інші зробили в справі відбудови та розбудови Чернігова дуже багато. На жаль, про багатьох інших достойних людей з числа тих, хто самовіддано й навіть героїчно працював, піднімаючи наше місто з руїн у післявоєнні роки і роблячи його кращим з року в рік, суспільство забуло. Але іноді таку несправедливість вдається виправити.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Чернігів: Відбувся конкурс ...

КОМЕНТАРІ