Об'єктивна реальність

Об'єктивна реальність

06.03.18 23:28 0 1603

Якість фотокартинки залежить, перш за все, від використовуваної оптики. Які об'єктиви бувають, чим відрізняються і який об'єктив вибрати для зйомки задуманого сюжету? Про все нам розповість головний редактор сайту onfotolife, на якому безпосеребньо зібрана величезна збірка фото, зроблених різними об'єктивами.

У цьому питанні, перш за все, необхідно розбиратися власникам фотокамер зі змінною оптикою. Це все дзеркальні фотоапарати і деякі компактні фотокамери на яких передбачена можливість зміни об'єктивів. На більшості компактних фотокамер і телефонах об'єктив намертво приклеюється до тушки на етапі складання. Перевага приклеєного об'єктива в тому, що він герметично з'єднаний з корпусом і ніякий пил і бруд не проникнуть всередину фотоапарата. Ще більша перевага - у вас не виникає шкідливих для сімейного бюджету думок про покупку нової оптики, та й важкі рюкзаки з «лінзами» (так називають об'єктиви дуже просунуті фотогуру) тягати не доведеться. Компактність і дешевизна - це, мабуть, ще пара плюсів. Недолік - зростаюче почуття незадоволеності якістю отриманої картинки. Саме цей «маленький» недолік штовхає фотолюбителя на великі витрати, пов'язані з купівлею фотоапарата зі змінною оптикою і об'єктивів до неї.

Основні різновиди об'єктивів

Кожен виробник пропонує не менше сотні різних об'єктивів. Якщо ви олігарх і можете дозволити собі пару особистих "об'ективоносьців", то можна купити відразу весь набір, щось для чого-небудь та стане в нагоді. Якщо ж ви в булочну на таксі не їздите, доведеться вибирати щось, найбільш підходяще для вирішення актуальних завдань.

Від риб'ячого ока до майже телескопів. Щоб почати орієнтуватися в типах і особливостях об'єктивів розберемося з поняттям «фокусна відстань». Наводити наукове визначення негуманно. Особисто я не розумію його сенсу, але ви можете набрати в будь-якому пошуковику цю ключову фразу і насолодитися глибиною абстракції різних визначень. Думаю, краще провести паралелі з тим, що нам близьке і зрозуміле... Знову з людським зором. Кутовий простір, видимий зафіксованим оком називається полем зору, який у середньостатистичної людини приблизно 55  градусів. Об'єктиви з фокусною відстанню 50 мм дозволяють фотокамері побачити світ аналогічно тому, як це властиво нашому оку, змоделювати особливості сприйняття та побудови зображення по людськи, тому і називають їх нормальними об'єктивами.

Об'єктиви з кутом огляду ширше поля зору людини отримали назву - ширококутні. Чим менша фокусна відстань, тим більший кут огляду. Самі ширококутні об'єктиви моделюють особливості зорового сприйняття картинки очима риби. Ці бідолахи, щоб не бути з'їденими змушені оглядати світ з кутом зору 180 градусів на кожне око. В честь цього надширококутні об'єктиви з аналогічним кутом огляду отримали назву «риб'яче око» / «Fisheye» (фокусна відстанню 8-16 мм). Ширококутні об'єктиви (з фокусною відстанню до 40 мм) називаються ширококутними.

Пряма протилежність їм - телеоб'єктиви, фокусна відстань від 80 мм і більше. Вони допомагають побачити світ очима пірата з підзорної трубою. Кут огляду сильно звужується, але віддалені предмети стають ближчими до глядача.

Для чого все це потрібно? Виходячи з творчого завдання ми можемо вибрати потрібний нам об'єктив або встановити фокусну відстань на зумі. Для фотозйомки пейзажів і архітектури частіше підходить ширококутна оптика. Портрет або компромат краще фотографувати телеоб'єктивом.

Зуми і фікси

Об'єктиви бувають з фіксованою фокусною відстанню, наприклад 50 мм або зі змінною - зум-об'єктиви. Діапазон фокусних відстаней вказаний в маркуванні об'єктива і на кільці зумування:
«Фікси» з незмінним кутом огляду дозволяють отримати найкращу картинку. Але використовувати їх не завжди зручно. Наприклад, з їх допомогою не можна знімати дітей у фоторепортажі. Щоб вибудувати кадр композиційно, доводиться часто наближатися або віддалятися від об'єкту зйомки, а, отже, зростає ризик наступити або збити з ніг когось із маленьких учасників фотосесії.

Зум-об'єктиви більш зручні для фотозйомки дітей. Ви можете змінювати фокусну відстань, а значить і кут огляду одним рухом, покрутивши кільце зумування. Якість картинки на дорогих зумах незначно програє фіксам. Але це справедливо для об'єктивів з невеликим збільшенням, наприклад, на об'єктиві 24-70 зум триразовий (ділимо 70 мм на 24 мм - отримуємо триразове збільшення). При цьому доступний значний діапазон фокусних відстаней. Один і той же об'єктив може бути і широкоугольники, і нормальним і навіть телевізійником-початківцем.

Інший приклад - 18-200 мм. Це універсальний 11-ти кратний зум. Здавалося б, з його допомогою можна взагалі будь-яке завдання вирішити. За охопленням фокусних відстаней, він міг би замінити три професійних зуму або десяток фіксованих лінз! Але, на жаль... Якість картинки нижча середнього - така плата за універсальність і відносну дешевизну.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Комфортный и недорогой ...
Наступна новина: Що повинно бути в клітці у ...

КОМЕНТАРІ