Як роблять прогноз погоди?

Як роблять прогноз погоди?

07.03.18 14:52 0 2033

Погода цікавить кожного з нас: чи то, як співається в популярній пісні, дощик завтра буде, то чи сніг. Особливо це важливо знати літнім людям, адже від змін в атмосфері часто залежить самопочуття: на дощ, приміром, «ломить кістки», а спека турбує серце. Ось і намагаються пенсіонери ретельно стежити за прогнозами метеорологів. Далі ми розглянемо: "Хто і як "робить" погоду?" і відповість на це питання головний редактор сайту https://oplao.com/ru/weather/Minsk_BY, на якому можна переглянути професійний прогноз погоди по свьому світу в цілому і в Мінську зокрема.

Температуру визначають... надувні кульки

Офіційно погоду по будь-якій країні пророкує її Гідрометцентр. Він цілодобово збирає дані про атмосферні явища з декількох джерел:

  • Метеостанцій. Це маленькі будиночки в обласних центрах, містах і селах. Кожні три години метеоролог на станції заміряє показники температури, тиску, напрямку і швидкості вітру, і передає їх в Гідрометцентр;
  • Радіозонду. Це наповнені воднем або гелієм надувні кулі, до яких, підвішують контейнер з метеоаппаратурой. Вони двічі в день "зчитують" інформацію за тими ж параметрами, що і на метеостанціях, але високо над землею - на рівні 5, 10 і навіть 15 км;
  • Метеорологічних радіолокаторів. Це ще одне дуже точне джерело визначення атмосферних рухів на землі і в повітрі. Зона його охоплення складає 200 км;
  • Супутника. Додаткову інформацію синоптики отримують від геостаціонарного супутника, розташованого на екваторі. Його дані оновлюються кожні 15 хвилин.

Всі отримані дані синоптики Гідрометцентру відразу заносять в спеціальну комп'ютерну програму, яка тут же їх аналізує. На основі результатів цього аналізу складаються електронні карти, на яких видно рух циклонів і антициклонів. Вони оновлюються кожні 3 години.

Довгостроковий прогноз - математичний розрахунок

Ось так, якщо говорити коротко, складаються прогнози погоди. Але, напевно, нас більше цікавить не сама процедура їх складання, а те, наскільки вони точні. Микола Кульбіда, директор українського Гідрометцентру, з цього приводу сказав наступне: "Ми робимо точний прогноз погоди (ймовірність - до 95 %) на термін до 7 днів. Максимум - на 14 діб, але при цьому ймовірність його здійснення складає всього 55 %".

За словами Миколи Кульбіди, робити метеозведення на термін до 7 діб - це світова тенденція. На більше поки не готові навіть синоптики Америки, Англії, Німеччини, Франції та Японії, хоча в цих країнах найсильніші в світі школи метеорології.

І все ж довгострокові прогнози теж складаються, але зовсім за іншими методиками бо неможливо передбачити, як будуть вести себе циклони і антициклони. Просто беруться дані за деякий час до моменту складання прогнозу і знаходять схожі погодні ситуації, потім прораховують ймовірність їх повторення. Тобто це, скоріше, модельні математичні розрахунки, а не прогноз погоди в чистому вигляді. До слова, замовити такий прогноз в Гідрометцентрі може будь-хто.

Замовте сонце, вимоліть дощ

Цікаво, що у синоптиків замовляють не тільки прогноз, але і... саму погоду. Наприклад, якщо очікується урочистий захід, можна розігнати грозові хмари. Для цього над хмарами літають літаки і розпилюють реагент - азот, цементний пил та ін. Приватники таку послугу поки не замовляють, бо вона коштує дуже і дуже дорого. Може, це й на краще, бо таке втручання екологи вважають шкідливим для природи.

А ще розігнати хмари в інтернеті пропонують досвідчені шамани. Для цього вони радять читати мантри і збирати енергію протягом 7 днів, щоб потім пропалити нею хмари. Допомагає це або ні, нам невідомо, а ось інший спосіб, який застосовує християнська релігія, за багатьма свідченнями, добре спрацьовує. Маються на увазі хресні ходи, коли віруючі збираються всі разом і молять Бога, наприклад, про дощ. І цілюща волога нерідко тут же проливається з неба. Ось такі погодні чудеса!

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Курси SEO: Переваги ...
Наступна новина: Шопоголик: Кто это такой?

КОМЕНТАРІ