ЖЕКи,ОСББ та управляючі компанії до 20 березня мають надати КП «Чернігівводоканал» побудинкові графіки підготовки мереж

ЖЕКи,ОСББ та управляючі компанії до 20 березня мають надати КП «Чернігівводоканал» побудинкові графіки підготовки мереж

15.03.18 10:03 0 533
Якість питної води в будинках залежить не тільки від стану мереж Чернігова, за які відповідає КП «Чернігівводоканал», але й від стану внутрішньобудинкових мереж, за які відповідають ЖЕКи, ОСББ та управляючі компанії. Чи згадаєте ви, коли в вашому будинку в останнє промивали водопровідні мережі? КП «Чернігівводоканал» оприлюднює графіки промивок магістральних водопроводів на 2018 рік, та в черговий раз просить ЖЕКи, ОСББ і управляючі компанії направити до 20 березня 2018 року на адресу КП «Чернігівводоканал» на узгодження побудинкові графіки промивок внутришньобудинкових мереж холодного водопостачання.

Якість питної води в місті Чернігові залежить від багатьох чинників. За останні роки одним з найголовніших місць забруднення питної води стали будинкові мережі, промивка яких не виконується. Через забруднення води страждають люди, які, звісно, скаржаться на якість послуг КП «Чернігівводоканал». Але за нормативами за стан будинкових мереж відповідають ЖЕКи, ОСББ, управляючі компанії, які зобов'язані обслуговувати мережі, але, поки що, лише отримують за це гроші.

На фото: перевірка якості води в квартирі абонента

«Іржава» вода не показник стану труб

Про те, звідки в питній воді Чернігова береться осад тривалентного заліза, писали вже не один раз. Доволі детально про це – у публікації «Як покращити якість води в Чернігові».

Якщо казати кількома реченнями, то треба насамперед пояснити, що проблема «іржавої» води не дуже залежить від стану труб, по яким вона подається. Проблема криється у хімічному складі води, що поступає із свердловин бучацького горизонту: у ній у значній кількості знаходиться двовалентне залізо. При контакті з киснем двовалентне залізо перетворюється на тривалентне і випадає у вигляді осаду, який, при малому розборі води, накопичується в трубах. Під час коливань води в трубах (пов'язане з гідроударами, аварійними ситуаціями та переключеннями) осад потрапляє до будинкових мереж і в крани споживачів.

Для кардинального вирішення проблеми «іржавої» води та приведення її у відповідність до нормативів, на кожному водозаборі міста потрібно збудувати станції підготування води, як це зроблено на підприємствах водопостачання Європи.

Але для цього потрібні чималі кошти, яких у КП «Чернігівводоканал» та Чернігівської міської ради немає. Наразі триває підготовчий процес для проектування станції підготування води на ВНС-2 «Подусівка». Вже у цьому році планується розпочати проектні роботи, але вирішувати проблему потрібно вже .

Промивка мереж суттєво покращує якість води

Єдиною дієвою можливістю покращення якості води в Чернігові на сьогоднішній день є регулярна промивка усіх трубопроводів, по яким питна вода потрапляє у помешкання громадян. Нормативами передбачено, що промивка має проводитись не рідше двох разів на рік: після і перед зимовим періодом експлуатації. Також промивка окремих ділянок водопроводів має виконуватись позапланово: після проведення ремонтів або втручання у роботу водопровідних мереж. Водоканал регулярно проводить всі планові та позапланові промивки, чого не можна сказати про підприємства, які обслуговують будинкові мережі та отримують за це кошти.

КП "Чернігівводоканал" регулярно виконує планові та позапланові промивки мереж. На фото промивка по вул. Радченка 26.02.2018 р.

За прикладами далеко ходити не потрібно. Останнім часом збільшилась кількість скарг населення на якість питної води у зв'язку з роботами, що проводяться безпосередньо у будинках. Так, 20.02.2018, після проведення робіт з встановлення загальнобудинкового лічильника води за адресою проспект Миру, 269, в частині квартир зменшився тиск води. Причиною такого явища стало засмічення фільтрів, які встановлені перед лічильниками води. Після відновлення водопостачання будинку увесь осад потрапив у квартирні мережі абонентів, хоча за нормативами, після закінчення робіт в середині будинку, КП «ЖЕК-13» мало би промити будинкові мережі.

В квартирі будинку №269 тиск питної води впав через засмічення фільтру у вузлі обліку води

Аналогічна ситуація була зафіксована аварійно-диспетчерською службою КП «Чернігівводоканал» і в будинку №20 по вул. Радченка. У середу, 21 лютого в одній з квартир будинку було проведено встановлення квартирних лічильників води. Перекриття холодного водопостачання здійснювало КП «Новозаводське». Після відновлення водопостачання промивка мереж не проводилась, що відобразилось на якості питної води в будинку.

Ось така вода текла цілий вечір по вул. Радченка,20 після встановлення лічильників у одній з квартир будинку

Стосовно планових промивок, то й тут ситуація не краща! На папері роботи виконуються, але, якщо перевірити, то по факту, у багатьох будинках навіть відсутня технічна можливість промивки будинкових мереж!

Чи вдасться виправити ситуацію у 2018 році?

У лютому 2018 року КП «Чернігівводоканал» розробило і погодило з управлінням ЖКГ Чернігівської міської ради Графіки промивок водопровідних мереж міста на поточний рік. Ці Графіки оприлюднюються на сайті КП «Чернігівводоканал», сайті Чернігівської міської ради, та інших Інтернет-ресурсах міста.

КП «Чернігівводоканал» звертається до керівників підприємств усіх форм власності, які надають послуги з обслуговування житлових будинків та прибудинкових територій в місті Чернігові з проханням на підставі Графіків промивок КП «Чернігівводоканал» скласти побудинкові графіки промивок с чітким зазначенням дати весняної та осінньої промивки будинкових мереж.

Графіки, затверджені керівниками підприємств просимо направити до 20 березня 2018 року на адресу КП «Чернігівводоканал» для погодження та подальшого оприлюднення.

Через те, що до обов'язків КП «Чернігівводоканал» не входить контроль якості промивок будинкових мереж, просимо всіх мешканців Чернігова здійснювати контроль над якістю надання послуг організаціями, яким ви сплачуєте за це кошти. Переконані, що тільки завдяки громадському контролю можна змінити ситуацію з постачанням питної води на краще.

Графіки побудинкових промивок мереж, надіслані організаціями, які зобов'язані проводити ці промивки, будуть оприлюднені на сайті КП «Чернігівводоканал» та Чернігівської міської ради до 01.04.2018 року. Також буде оприлюднено перелік організацій, які не надали графіків промивок для узгодження.

Адреса КП «Чернігівводоканал»: вул. Жабинського, 15, м. Чернігів, 14017, info@water.cn.ua

За повідомленням інформаційної служби КП «Чернігівводоканал»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ