Лабораторія КП «Чернігівводоканал» перевіряє якість води за скаргою абонентів

Лабораторія КП «Чернігівводоканал» перевіряє якість води за скаргою абонентів

17.03.18 13:32 0 518
Чому з кранів іноді тече іржава вода і що робити? Ці питання прокоментував в студії «Тема дня» на суспільному телебаченні директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

У минулі вихідні в деяких районах міста - Масани, Подусівка, Шерстянка, вул. Козацька, вул. Попудренка із кранів текла іржава вода. Це сталося через порив на магістральному водоводі на Масанах в районі вулиці Красносільського, 47. Як пояснюють на підприємстві «Чернігівводоканал», побудована у 1982 році залізобетонна труба в районі будівельного майданчику не витримала коливання ґрунту через постійний рух великовантажних машин, які підвозять будівельні матеріали.

Минулого року подібних аварій у місті було близько 300. Адже труби старі й потребують заміни. На даний момент мова йде тільки про ліквідацію аварійних ділянок, адже не можливо одразу замінити всі труби.

За інформацією Сергія Малявка, всі труби в місті прокладені 30-50 років тому. Загалом протяжність водопровідної мережі складає 545 км, 33 % якої потребують негайної заміни. Зношеність каналізаційної мережі, яка залягає на глибині від 6 до 12 м та протяжністю 370 км, становить 70 %.

Начальник підприємства визначив кілька причин можливої іржавості води у місті:

1- Вода з Бучацького горизонту, яка складає 30 % всієї води, що подається в мережу міста,має суттєве перевищення заліза. Тому, проходячи по трубопроводах, вона окислюється й залізо випадає в осад також при найменших коливаннях тиску в трубах.

2- Порив, ремонтні роботи, при яких перекривається шлях водогону, а коли вода знову подається, її коливання в мережах знову несе бруд до осель мешканців.

3- Стан внутрішньо будинкових мереж також впливає на якість води у кранах споживачів.

Сергій Малявко повідомив, що минулого року на підприємстві КП «Чернігівводоканал» з'явився порядок розгляду скарг абонентів стосовно якості надання послуг.

Кожен споживач може звернутися до диспетчерської служби підприємства, подати заявку до Call- центру ЖКГ міста або залишити своє повідомлення на сторінці КП «Чернігівводоканал» у мережі Фейсбук.

За відповідним повідомленням про неякісну воду виїжджає лабораторія Водоканалу і робить аналіз води на вводі в будинок, а потім аналіз води у крані в квартирі абонента. Перевіряється якість води і в магістральному водопроводі й у внутрішньо будинкових мережах.

Якщо подавалася неякісна вода з магістральних мереж через пориви або інші чинники, то підприємство має провести відповідний перерахунок для таких споживачів.

На 1 куб води коштує 18,24 грн. Втім, 60-70% всіх проплат від споживачів води складає субсидія, але це, за словами директора підприємства, віртуальні кошти. Ці кошти підприємство може спрямувати тільки на погашення витрат за електроенергію. Щомісяця субсидія складає 15 млн грн, а вартість електроенергії – 3 млн грн. Різницю підприємство не може отримати готівкою. Тож, якщо найближчим часом на державному рівні не буде запроваджена монетизація субсидій, то така система субсидій фактично вб'є житлове комунальне господарство, висловив свою думку Сергій Малявко. Субсидія, на його переконання, має бути адресною.

У тарифах на воду закладена інвестиційна складова, але за рік вона становить 16 млн грн. За ці кошти можливо провести реконструкцію лише 1 км водопроводу. Негайна потреба у заміні мереж складає понад 6 млрд грн. Зокрема, повна заміна або реконструкція очисних споруд на прикладі Німеччини, Австрії або Польщі обійдеться у 30 млн Є, це вже з переробкою мулу на біогаз, спалювання біогазу та вироблення електроенергії.

Ці роботи можливо виконати за кошти міського, державного бюджетів або залучені кошти, тобто позики.

Втім, КП «Чернігівводоканал» наразі ще сплачує позику Світового банку (з 2008 року в розмірі 23 млн $). На ще потрібно сплатити 17 млн $.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Депутати внесли зміни до ...
Наступна новина: Студенти ТНПУ створюють ...

КОМЕНТАРІ