Тернопілля: першоцвіти потребують захисту!

Тернопілля: першоцвіти потребують захисту!

20.03.18 12:33 0 482
Щороку з настанням весни починається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

Що й казати, адже підсніжники й крокуси просто чудові, і є першими провісниками весни. Тому то таким попитом користуються першоцвіти в населення, особливо у жителів міст. Утім, «хижацька» заготівля квітів нерідко призводить до сумних наслідків – до зникнення рідкісних видів квітів.

У «Червоній книзі України» (2009р.) серед майже шести сотень видів вищих рослин є і підсніжник звичайний, і шафран Гейфеля (народна назва – крокус), і білоцвіт весняний. Це означає, що вони належать до представників рослинного світу, які в першу чергу потребують охорони. Тому збір рідкісних першоцвітів у природних лісових масивах громадянами законодавством заборонений.

Відповідно до Закону України «Про Червону книгу України» (2002р.), за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного і тваринного світу, занесених до Червоної книги України, особи притягаються до відповідальності згідно з законом. Шкода, завдана незаконним добуванням, знищенням або пошкодженням видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища їх перебування (зростання), відшкодовується відповідно до закону.

Задля збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, щороку проводиться операція «Первоцвіт», метою якої є запобігання протиправному збиранню та продажу рідкісних видів рослин. До цієї акції долучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники органів внутрішніх справ, лісової охорони. Запрошуємо також всіх небайдужих громадян, учнів та працівників освітніх закладів, громадські організації проводити роз'яснювальну роботу з населенням, з продавцями першоцвітів на стихійних ринках, а також не купувати у них квіти. Всі разом ми зможемо зберегти такі рідкісні види рослин.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Крим це Україна: ...
Наступна новина: Протягом 2018-2021 років на ...

КОМЕНТАРІ