Чернігів вдячний команді Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» за надійне партнерство

Чернігів вдячний команді Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» за надійне партнерство

21.03.18 09:36 0 456
Практика Чернігова на шляху енергомодернізації є однією з кращих серед практик міст-учасників Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». 15 березня у Києві відбулось урочисте закриття цього Проекту USAID, під час якого його партнери та бенефіціари підвели підсумки та обговорили результати і здобутки спільної чотирирічної роботи. На цьому заході мова йшла і про Чернігів.

Привітали учасників конференції почесні гості:

директор місії USAID в Україні та Білорусі Сюзан Фрітц, народний депутат України Альона Бабак, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, голова НКРЕКП Дмитро Вовк, голова Держенергоефективності Сергій Савчук, Виконавчий директор Асоціації Міст України Олександр Слобожан, Асоційований директор департаменту енергоефективності та змін клімату ЄБРР в Україні Сергій Масліченко.

Спікери підкреслили важливість результатів роботи Проекту USAID у напрямку реформування муніципальної енергетики в Україні і впровадження енергоефективності та енергозбереження як на державному, так і місцевому рівнях.

Друга сесія конференції була присвячена кращим практикам. Про набутий досвід Чернігова з проектами, що фінансуються USAID, розповіла начальник управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради Людмила Максименко та подякувала від імені Чернігівської міської ради і всієї громади міста за вагомий внесок Агентства США з міжнародного розвитку у розвиток нашого міста.

Співпраця Чернігівської міської ради з проектами, що фінансуються USAID, розпочалася ще у 2004 році у рамках проекту «Реформування тарифів та реструктуризація комунальних підприємств в Україні». Тоді були розроблені перші стратегії розвитку КП «Чернігівводоканал» та ВАТ «Облтеплокомуненерго». За співпраці з Проектом USAID «Реформа міського теплозабезпечення» почали впроваджуватися заходи щодо енергозаощадження у секторі бюджетних будівель. Місто активно працювало над підготовкою кваліфікованих муніципальних енергоменеджерів, проводили енергоаудити навчальних закладів та реалізували перший у місті пілотний проект з енергоефективної реновації дитячого садочку № 71. Реалізація цього пілотного проекту дала можливість скоротити споживання теплової енергії закладом на 30% та на практиці довести доцільність впровадження комплексу заходів.

Наступним кроком у напрямку енергоефективності було приєднання Чернігова до глобальної європейської ініціативи Угода мерів, чим взяло на себе зобов'язання скоротити викиди CO2 щонайменше на 20%, шляхом запровадження енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії.

Партнером для допомоги місту у вирішенні взятих зобов'язань став Проект USAID «Муніціпальна енергетична реформа в Україні», за підтримки якого був розроблений та затверджений План дій зі сталого енергетичного розвитку м. Чернігова на 2015-2023 роки. Впроваджувались енергоефективні заходи у сферах теплопостачання, водопостачання і водовідведення, зовнішнього освітлення, транспорту, громадських та житлових будівель.

Протягом трьох років реалізовувались енергоефективні заходи у закладах бюджетної сфери Чернігова. Проведено комплексну термомодернізацію двох шкіл міста, замінено на енергоефективні понад 18 тис. кв. м віконних конструкцій, улаштовано вісім ІТП з погодозалежним регулюванням, модернізовано системи внутрішньобудинкового освітлення у 63 закладах освіти та будівлях районних у місті Чернігові рад (встановлено майже 25 тис. одиниць LED-світильників), впроваджувались інші енергоефективні заходи.

Чернігівська школа № 5 стала переможцем конкурсу на зменшення споживання електроенергії в загальноосвітніх школах, що проводився в рамках Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні». Проведено енергоаудит навчального закладу. У рамках реалізації інвестпроекту «Підвищення енергоефективності ЗОШ №5 та системи вуличного освітлення м. Чернігова», що виконується за рахунок коштів НЕФКО та фонду I5P, найближчим часом розпочнуться роботи з реалізації проекту.

Впроваджувались заходи у житловій сфері. Поштовхом для активізації створення ОСББ у місті стало функціонування двох міських програм на підтримку ОСББ та ЖБК. За два роки реалізації програм 23 ОСББ виконали робіт з капітального ремонту своїх будинків на 8,3 млн грн.

Відповідно до завдань Плану дій зі сталого енергетичного розвитку місто оновлює електротранспорт. За рахунок коштів міського бюджету придбано 15 низькопольних тролейбусів. Наступним кроком є придбання ще 40 тролейбусів, що стане можливим завдяки підтримці Проекту USAID, за співпраці з яким досвідченими фахівцями розроблене техніко-економічне обґрунтування проекту «Підвищення ефективності громадського електротранспорту міста Чернігова». Це дало можливість місту долучитись до спільного з Європейським інвестиційним банком проекту «Міський громадський транспорт в Україні», у рамках якого і заплановано оновлення електротранспорту.

Крім того, завдячуючи підтримці Проекту USAID, Чернігів отримав можливість взяти участь у спільному з ЄІБ проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Заплановано термомодернізацію 18 шкіл та садочків, у трьох садочках будуть улаштовані сонячні колектори.

Проводились енергоаудити 73-х об'єктів бюджетної сфери, розроблене техніко-економічне обґрунтування проекту«Термомодернізація будівель бюджетних закладів м. Чернігова».

Завдяки напрацюванням Проекту USAID щодо функціонування системи енергоменеджменту, удосконалюється вже існуюча в місті система. Загалом у ній працює 140 енергоменеджерів. Ведеться щоденний моніторинг споживання енергоресурсів бюджетними закладами, яким охоплено 190 будівель. За два роки, після запровадження щоденного моніторингу, зекономлені 5,3 ГВт*год енергоресурсів, 7,6 млн грн (288,3 тис дол США) бюджетних коштів.

Загалом за три роки у різних секторах впроваджено заходів на 352 млн грн. Економія енергоресурсів становила 164,7 ГВТ*год, щорічно скорочується майже 62 тис. тон викидів СО2, що становить 5% з 23% запланованих.

У Чернігові за співпраці Проекту USAID проводилися інформаційні компанії, в рамках яких чернігівцям надавалися роз'яснення щодо необхідності заощаджувати енергоресурси.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільський замок ...
Наступна новина: На Житомирщині вже ...

КОМЕНТАРІ