Перед презентацією мережі закладів первинної медицини Геннадій Зубко оглянув амбулаторію на Житомирщині.

Перед презентацією мережі закладів первинної медицини Геннадій Зубко оглянув амбулаторію на Житомирщині.

21.03.18 12:16 0 559
Формування мережі первинної медицини включатиме ті амбулаторії, які на діють та надають послуги.

Одну з таких амбулаторій у с. Вереси на Житомирщині відвідали Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко разом з головою ОДА Ігорем Гундичем та головою обласної ради Володимиром Ширмою 20 березня, перед презентацією проекту формування мережі закладів первинної медичної допомоги у сільській місцевості.

— «Є ініціатива Президента України про підвищення якості надання медичних послуг у сільській місцевості. Це передбачає надання максимальної можливості доступу до лікаря, додаткове обладнання для первинного рівня, можливість комунікації зі спеціалістами вторинного рівня, передачі даних та проведення додаткових аналізів. Ми зараз знаходимося в амбулаторії, де сімейний лікар "від Бога", приймає від 25 до 40 людей на день, але не має можливості консультації зі спеціалістами другого рівня. Потрібно направляти пацієнта до районного центру або далі, щоб проконсультувати. Ми хочемо зробити абсолютно інший підхід до первинної медицини, ніж він був до », – зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, 23 області вже готові рухатися вперед у створенні мережі амбулаторій. Від Міністерства охорони здоров'я очікуються лише перелік послуг, порядок надання медичних послуг і перелік обладнання, який може бути запроваджений для первинної медицини.

Як анонсував голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич, у 2018 році на Житомирщині будуть побудовані перші 10 з 35 запланованих амбулаторій нового зразка з житлом для лікарів. На це спрямують 50 млн грн державної субвенції.

— « ми презентуємо мережу медичних закладів 5 областей, яка вже побудована. Покажемо, як вона працюватиме, скільки медичних закладів включено, які лікарі працюватимуть, яке обладнання та сучасні методи можна використовувати. Запросили партнерів з Канади, бо вони мають досвід передачі даних з первинного рівня на вторинний і можуть порекомендувати, яке обладнання потрібно, щоб ефективно працювати на місцях. Ми розраховуємо на ту інфраструктуру, яка наявна в органів місцевого самоврядування. Можливо, вона не відповідає тим вимогам, які ми ставимо, але місця, де зараз працюють ФАПи та амбулаторії, вибрані найкращі – вони знаходяться у центрах населених пунктів та обслуговують людей. Нам потрібно підсилити їх якість, мотивувати медичний персонал і умовами, і заробітною платою, і житлом», – наголосив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Довідково:

Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини у с. Вереси обслуговує більше 2200 людей. Має 7 медичних працівників. На день приймає від 20 до 40 людей. Радіус обслуговування – 8 км. За тиждень 5-6 людей направляють на інші рівні медицини.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Маленькі (міні) дивани: ...

КОМЕНТАРІ