Які з кращих практик підтримки бізнесу запрацюють у Чернігові?

Які з кращих практик підтримки бізнесу запрацюють у Чернігові?

26.03.18 09:36 0 526
22 березня, представники Чернігівської міської ради взяли участь у семінарі «Кращі практики підтримки бізнесу на місцевому рівні». Захід відбувся в рамках третього Модуля «Програми з розробки та реалізації регіональних стратегічних документів спрямованих на розвиток малого та середнього підприємництва», що реалізується у співпраці із проектом FORBIZ в рамках ініціативи EU4BUSINESS, за фінансування ЄС.

Меморандум про співпрацю між Чернігівською міською радою, Чернігівською обласною державною адміністрацією, Чернігівською обласною радою і міською радою Ніжина та проектом FORBIZ був підписаний 18 грудня минулого року.

Метою цієї програми є підтримка областей та міст України в процесі формування та впровадження ефективної політики розвитку малого та середнього підприємництва.

Робочі групи Чернігова, Ніжина та Чернігівської області наразі розробляють стратегічні документи з підтримки підприємців. Своїм досвідом з ними на засіданні ділилися міжнародні й українські експерти з Донецької, Львівської, Тернопільської та Черкаської областей. Кожна з них має успішні ініціативи з підтримки малого та середнього бізнесу.

"Ідея шньої події полягає не лише в обміні знаннями й кращими практиками підтримки малого та середнього бізнесу. Ми хочемо надихнути учасників, оскільки перед ними стоїть складне завдання з розробки програм підтримки малого та середнього підприємництва для Чернігівської області та для міст Чернігова й Ніжина. Безліч успішних прикладів щодо підтримки бізнесу на місцевому рівні допоможе розробити більш якісні й практичні документи у Чернігові й області", - сказав Д-р Рікардо Пінто, старший консультант з питань політики МСП, проекту FORBIZ.

Дискусії стосувалися низки важливих напрямів, таких як: доступ до фінансових ресурсів, вихід на нові ринки, втілення інновацій та підвищення конкурентоспроможності підприємств, створення сприятливого бізнес-середовища загалом й розвитку інфраструктури для підтримки бізнесу зокрема.

Крім того, присутні обговорили можливості експорту до країн ЄС, зокрема, були представлені потенційні шляхи співробітництва проекту CUTIS з підприємцями Чернігівщини. Наприклад, програма проекту «U CAN EXPORT» вже допомогла ряду компаній вийти на ринок Канади.

Коментуючи основні напрямки Програми, Юрій Вдовенко, радник з питань регіональної та місцевої політики МСП, повідомив, що пілотна програма FORBIZ є частиною діяльності Європейського Союзу в Україні й спрямована на підтримку розвитку малого й середнього бізнесу на місцевому рівні. У травні теоретична робота з розробки стратегічних документів завершиться й розпочнеться імплементація напрацьованих проектів.

ДОВІДКОВО:

Про Програму:

Чернігівська область та міста Чернігів і Ніжин обрані для участі в пілотній програмі «Програми з розробки та реалізації регіональних стратегічних документів спрямованих на розвиток малого та середнього підприємництва (МСП)». Пілотна програма виконується проектом FORBIZ в рамках ініціативи EU4BUSINESS, за фінансування ЄС. Період реалізації Програми: 18 грудня 2017 по 1 березня 2019 року.

Результати пілотної програми будуть проаналізовані, а досвід Чернігівської області та міст Чернігова і Ніжина врахований в ході розробки Урядом рекомендацій з формування та реалізації ефективної політики розвитку МСП на рівні регіонів, міст та об'єднаних територіальних громад в Україні в фокусі ініціатив децентралізації та державної політики розвитку регіонів і підприємництва, які будуть розроблятися на період 2021-2027 рр.

З січня 2018 року Чернігівська обласна державна адміністрація та міські ради Чернігова й Ніжина отримують широку методичну підтримку від команди експертів FORBIZ. Запропонований підхід забезпечить узгодження регіональної та місцевих політик з розвитку МСП з кращими міжнародними практиками та національною «Стратегією розвитку малого і середнього підприємництва в Україні до 2020 року», що була прийнята Кабінетом Міністрів України у травні 2017 року.

Про FORBIZ

Проект міжнародної технічної допомоги FORBIZ у рамках ініціативи «Підтримка ЄС України у відновленні її економіки» (EU4Busines) фінансується коштом Європейського Союзу та реалізується в Україні консорціумом на чолі з GFA Consulting Group.

Ініціатива «EU4Business» спрямована на поліпшення бізнес-клімату в країні. Програми ініціативи полегшують отримання фінансування для малого і середнього бізнесу, забезпечують навчання та адресну підтримку підприємств, очолюваних жінками, і тих, які працюють у сфері зеленої економіки. МСП також отримують технічну підтримку щодо узгодження зі стандартами ЄС, що дозволить їм збільшувати експорт та отримувати вигоду від угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ