Термоголовки для радіаторів опалення: Що це таке?

Термоголовки для радіаторів опалення: Що це таке?

26.03.18 21:39 0 1275

Цитуючи одну, відому в минулому людину, можна сказати, що економія енергоресурсів зараз є «архіважливим завданням». Для всіх: і для власників житла, і для держави. Пройшли часи дешевих цін на газ і електроенергію, коли витрати на опалення становили 5-10 % від сімейного бюджету. Сьогодні і 100% може не вистачити, тому зменшення тепловтрат і оптимізація опалення сьогодні для кожного є одним із найбільш злободенних питань. Встановлення термоголовки для радіаторів - це один з етапів підвищення енергоефективності системи. До речі, в Україні придбати термостатичні головки можна в магазині Волтар.

У 90-х, початку двохтисячних покупка термостатичних головок інтерпретувалася більше як «пустощі». У приватні будинки їх рідко ставили через низьку обізнаність. Та й особливо економити бажання не було. Державні підприємства купували і встановлювали їх тільки з причини, що вони були закладені в проект. Сьогодні можна дуже часто зустріти держустанови, де термостатичні головки або встановлені неправильно, або не працюють. Більш того, старі твердотільні термоголовки - ставили на чавунні радіатори. З огляду на її реакцію близько 40 хвилин + високу інерційність чавунного радіатора про реальну економію газу й нормальний комфорт не могло бути й мови.

Але до цього все змінилося. На український ринок активно входять європейські компанії (HERZ, DANFOSS, GIACOMINI та інші) + різке подорожчання енергоносіїв роблять термоголовки для радіаторів невід'ємною частиною сучасної опалювальної системи. Та й ДБН вимагають оснащувати термостатичним регулюванням всі нові опалювальні системи або ті, що реконструюються.

Принцип роботи

Термоголовка працює спільно з вентилем (термостатичним клапаном). Призначення подібного комплекту - це регулювання проходження теплоносія через радіатор шляхом прикривання / відкривання клапана.

На сучасному українському ринку радіаторних терморегуляторів поширені 2 пристрої, які принципово різняться принципом дії:

  1. рідинні (працюючі за рахунок розширення рідини або газо-конденсатної суміші);
  2. електронні (привід штока здійснюється механічно, від елементів живлення).

Відразу потрібно зазначити, незважаючи на більш високу вартість, установка електронних термоголовок - це кращий вибір.

Як працює термоголовка?

Вона встановлюється на спеціальний радіаторний термостатичний клапан і працює в залежності від температури навколишнього повітря. При підвищенні температури в приміщенні вище встановленої користувачем (наприклад, скупчення людей, підвищення зовнішньої температури, включення декількох побутових приладів, нагрів приміщення сонячними променями), завдяки розширенню сильфона рідинної термоголовки, шток клапана переміщається і зменшує проток теплоносія через радіатор. При зниженні температури - всі процеси йдуть у зворотному напрямку. Сильфон стискається - шток клапана віджимається пружиною, а протока теплоносія через радіатор збільшується. В електронній термоголовці становищем клапана управляє вбудований або зовнішній термостат, дистанційний контролер.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: На Тернопіллі уряд ...
Наступна новина: Переваги диплома на ...

КОМЕНТАРІ