Нові правила в медичній галузі: з 2 квітня – декларація із сімейним лікарем,з 2 липня – угода з Нацслужбою здоров’я України

Нові правила в медичній галузі: з 2 квітня – декларація із сімейним лікарем,з 2 липня – угода з Нацслужбою здоров’я України

01.04.18 13:29 0 839
У 2018 році вступила в дію реформа галузі охорони здоров'я України. Починається вона із первинної ланки, до якої відносяться амбулаторії загальної практики сімейної медицини, дільничні лікарі-педіатри, терапевти і фельдшерсько-акушерські пункти, зазначила заступник начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Лідія Чайковська під час розширеного засідання ради регіонального розвитку, що вперше відбулося у Тернополі.

Наша область, за її словами, вже отримала зразок декларації, яка буде із 2 квітня укладатися між пацієнтом чи жителем області і сімейним лікарем. «При наших нормативах сімейний лікар має укласти 1 800 декларацій із жителями області і тоді він буде мати додаткове фінансування від держави у розмірі 370 грн. на дорослого і 740 грн. на дитину або людину літнього віку. Лікарі-педіатри при нормативах укладають декларації із 900 дітьми», – зауважила Лідія Чайковська.

Вона також поінформувала, що потрібно для того, щоб підписати декларацію із сімейним лікарем.

«Дорослим, щоб укласти угоду із сімейним лікарем, потрібно прийти із копією паспорта й ідентифікаційного коду, та копією свідоцтва про народження дитини, щоб підписати декларацію із лікарем-педіатром. Обрати сімейного лікаря може кожен житель області незалежно від місця проживання, незалежно від національності і віку. Цей процес буде тривати до закінчення року», – підкреслила Лідія Чайковська.

До слова, кошти, які додатково виділяє держава на фінансування первинної ланки, – не відносяться до медичної субвенції, яку отримує область із державного бюджету.

Ще однин напрямок, над яким працює управління охорони здоров'я облдержадміністрації, – перетворення центрів первинної медико-санітарної допомоги та лікувальних закладів 2 рівня у комунальні некомерційні підприємства. Починаючи з 2019 року, ті лікувальні заклади, які не зуміли перейти у комунальні некомерційні підприємства практично втрачають державне фінансування, тому максимально всі сили зосереджені на проведення відповідної роботи.

Після процесу перетворення, як поінформувала Лідія Чайковська, центри первинної медико-санітарної допомоги та лікувальні заклади 2 рівня укладають угоди із Національною службою здоров'я України на додаткове фінансування, і вже з 2 липня вони будуть мати додаткове фінансування на свій розвиток.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: Чернігів: Владислав ...

КОМЕНТАРІ