Що робити,якщо розбився градусник в квартирі?

Що робити,якщо розбився градусник в квартирі?

02.04.18 23:47 0 3012

Чи можна знайти будинок або квартиру, в якій немає градусника для вимірювання температури тіла - незамінного приладу при будь-якому нездужанні. І, в більшості своїй, в будинках на пострадянському просторі - градусники ртутні. Електронні та інфрачервоні вимірювачі температури хоч і є на ринку досить давно, своїх давніших побратимів витісняють вони досить повільно.

Старші люди скептично ставляться до нововведень і вважають, що тільки ртутним термометром можна точно виміряти температуру, а молодше покоління користується тим, що дісталося їм у спадок і змінює градусник на сучасний лише тоді, коли ртутний... розбивається (до речі, на сайті http://expert-rtuti.ru/razbilsya-gradusnik/ можна прочитати що робити, якщо це все таки сталося).

Правила безпеки при використанні ртутного градусника

До ртутного термометра здавна ставляться дбайливо, знаючи, що розбивати його не можна, адже всередині - дуже небезпечна речовина (ртуть). Але градусники б'ються і бути обізнаним з переліком дій, які потрібно зробити в такій ситуації - значить бути готовим подолати її з мінімальними наслідками.

Для початку потрібно засвоїти головні правила поводження з ртутним термометром, які мінімізують ймовірність його розбивання:

  • Перше і головне: градусник - це не іграшка. Дітям його ні в якому разі не можна давати навіть просто потримати в руках;
  • Ртутний термометр повинен зберігатися в міцному чохлі, зазвичай пластиковому, в місці, куди діти не мають доступу;
  • «Збиваючи» градусник, будьте гранично обережні. Не беріть його вологими руками і відійдіть від твердих предметів. Це дозволить уникнути вислизання і випадкового удару;
  • Вимірюйте температуру у дитини тільки під своїм наглядом. Намагайтеся самостійно притримувати руку хворого, так як діти відомі своєю непосидючістю і забудькуватістю.

Чим небезпечний розбитий градусник?

Ртуть, за допомогою якої вимірюють температуру, являє собою 80 елемент таблиці Менделєєва і належить до першого класу небезпеки, представляючи собою кумулятивну отруту. Це метал, який в діапазоні від -39 - +357 градусів Цельсія знаходиться в рідкому стані. Тобто це єдиний метал, який при кімнатній температурі знаходиться не в твердій, а в рідкій агрегатній формі. При цьому вже з позначки +18 градусів ртуть починає випаровуватися, виділяючи надзвичайно отруйні пари. І саме цей факт робить розбитий градусник вкрай небезпечною подією.

Кількість ртуті в звичайному градуснику становить близько 2-5 грам. Якщо вся ртуть випарується в кімнаті, площею 18-20 квадратних метрів, то концентрація парів ртуті в приміщенні складе близько 100 міліграм на кубометр. А це в 300 тисяч разів більше, ніж гранично допустима концентрація для житлових зон, так як при нормативних показниках рівень ртуті в житлових приміщеннях не повинен перевищувати 0,0003 міліграма на кубічний метр. Звичайно ж, це більше теоретичні розрахунки. Природна вентиляція кімнат до такого перевищення ніколи не приведе, та й для випаровування всієї ртуті потрібна дуже висока температура. Але без належних дій розбитий градусник призведе до перевищення ГДК парів ртуті в 50-100 разів, що також чимало і дуже небезпечно.

Потрібно відзначити і той факт, що ртуть має властивість накопичуватися в організмі. Тобто, не зібравши її ретельно, наслідки від вдихання випарів ртуті можуть проявлятися через кілька тижнів, коли ви вже забули про те, що розбився градусник. В такому випадку діагностика причин нездужання буде сильно ускладнена.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Основні переваги онлайн ...

КОМЕНТАРІ