У Чернігові розроблений алгоритм дій у разі водопілля на Десні

У Чернігові розроблений алгоритм дій у разі водопілля на Десні

04.04.18 08:25 0 498
На сьогоднішній день річка Десна в Чернігові знаходиться в режимі пониження рівня води. Згідно з моніторингом, який проводився з 11 березня по 2 квітня, рівень води впав на 55 см і зараз становить 332 см над нулем поста. Про це розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Григорій Годун на ранковій нараді Чернігівського міського голови з керівниками структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради.

Рівень виходу Десни на заплави без нанесення шкоди мешканцям міста - 681 см. Тобто до цього показника ще є запас 349 см.

За прогнозом Чернігівського обласного центру гідрометеорології найбільший рівень води в Десні в межах Чернігова слід очікувати на початку травня. Тоді він складатиме від 600 до 660 см.

Григорій Годун також зазначив, що найнижчі місця переливу на річці Десна – це райони оздоровчого комплексу «Княжий град» - 681 см та район річкового Порту – 700 см. Затоплення пляжу «Золотий берег» може відбутись при рівні води в р. Десні 522 см.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зазначив, що місто повинно заздалегідь готуватися до будь-якої ситуації, чітко розуміючи всі дії міських служб, які будуть направлені на усунення проблеми. Крім того, мати чіткий прогноз ситуації на декілька діб наперед. У свою чергу, люди повинні знати джерело інформації, яке щоденно повідомлятиме про рівень води на річці, адреси, де найбільш вірогідно може статися підтоплення, та дії, які вони повинні виконувати у такій ситуації.

- На наші дії повинні бути чіткими і зрозумілими для всіх чернігівців. По-перше, треба оповістити людей про телефонні лінії, куди можна звертатися та інформувати стосовно проблем, які можуть виникнути у зв'язку з підтопленням. Це міський колл-центр (0-800-50-93-50).

По-друге – необхідно забезпечити цілодобове чергування членів комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при підвищенні рівня води до 4 -4,5 м. Крім того, ми повинні чітко дати адресний прогноз про зони підтоплення і щодня повідомляти мешканцям міста про рівень води. Коли цей рівень стає критичним, ми повинні заздалегідь казати людям, що по цих адресах очікується підтоплення. Крім того, мешканці будинків повинні знати чітко про всі дії міських служб у такій ситуації.*/blockquote

*/blockquote

Повінь - це природне явище. Будемо сподіватися на те, що вода буде вчасно спущена у русло Дніпра.*/blockquote

*/blockquote

*/blockquote

*/blockquote

Далі: евакуація людей. Ми повинні визначитися з тим, що ми можемо запропонувати їм, щоб допомогти, - сказав міський голова та підкреслив, що інші питання, зокрема, виділення коштів на придбання палива, мішків, а також співпраця з ДСНС і всіма іншими органами процедурно вирішуватимуться міською владою. - Якщо місто буде не в змозі вирішити питання з розселенням людей, то ми звертатимемося до військових з проханням забезпечити розгортання наметів.

За словами начальника відділу з питань НС та ЦЗН міської ради, у Чернігові є три житлових райони, які можуть потрапити у зону весняної повені – це райони Лісковиці, річкового Порту (Кавказ) та Кордівка. У цих районах проживають близько 1860 чоловік.

Григорій Годун на нараді також повідомив, що основною причиною підтоплення будинків, що розташовані біля річки Стрижень в районі Бобровиці, є забудова приватного сектору, яка позбавила район природних русел водоскиду, по яким завжди рухалася тала та дощова вода. Другою причиною стала різка зміна метеорологічних умов – коли за морозами прийшло різке потепління та дощі. Він зазначив, що по всьому руслу річки Стрижень ділянка від вул. Бойової до вул. Київської полога, тому в майбутньому необхідно її поглибити. Тобто наразі необхідно вирішити два питання – збільшити русло та розчистити територію від дерев, які ростуть у Стрижні. Це дасть можливість більшого проходу води у весняну повінь.

Причиною підтоплення 29 приватних господарств по вул. Гончій та вул. Алексєєва стали великий об´єм талих і дощових вод, а також неспроможність гідроспоруди по вул. Київській забезпечити пропуск великої кількості води в короткий термін. До кінця дня 2 квітня рівень води стабілізувався та дещо знизився.

- У цій ситуації, яка є зараз, загроза – це не Стрижень, а рівень води у Десні. По Стрижню - це тимчасова ситуація. Наразі рівень води вже спадає і десь за тиждень весь сніг розтане. Повінь, яка буде йти з Десни, на той час ще може й не розпочнеться, - сказав Владислав Атрошенко та ще раз підкреслив, що всі міські служби повинні бути завжди готовими, проводити щоденний моніторинг рівня води у р. Десна в межах Чернігова та негайно реагувати на можливу надзвичайну ситуацію.*/blockquote

*/blockquote

Крім того, міський голова доручив управлінню житлово-комунального господарства міської ради додатково обстежити усі ливневі системи, за потреби промити та розчистити їх, щоб забезпечити достатній рівень пропускної можливості.

Начальник відділу з питань НС та ЦЗН міської ради наприкінці своєї доповіді також повідомив, що про будь-яку надзвичайну ситуацію кожен член комісії сповіщається автоматичним повідомленням на їхні телефони. Також у разі надзвичайної події будуть включатися електросирени, а по радіо й ТБ йтимуть відповідні оголошення.

Довідково. Загалом спостереження за р. Десна розпочалися з 1884 року. Максимальний рівень води в Десні у період водопілля був у такі роки: 1970 р. – 976 см; 2005 р. – 528 см; 2006 р. – 643 см; 2007 р. – 551 см; 2008 р. – 496 см; 2009 р. – 483 см; 2010 р. – 602 см; 2011 см. – 429 см; 2012 р. – 535 см; 2013 – 662 см, 2017 року – 413 см над нулем поста.

Крім того, водопілля 1917 року – найбільше за всю історію спостережень. Максимальна витрата води – 8090 куб. м/с, максимальний рівень води – 985 см над нулем посту, тривалість – 86 діб.

Останнє катастрофічне водопілля – 1970 року. Воно тривало – 89 діб (з 21 березня по 20 червня). Біля 10% території Чернігівської області тоді опинилось під водою - 11650 будинків 73 населених пунктів і стільки ж частково були підтоплені.

За негативними наслідками повінь 2018 року очікується подібною до повені 2012 року, а за деякими оцінками – 2013 року.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відеосюжет ТРА "Новий Чернігів"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Тернополі співчуття ...

КОМЕНТАРІ