В Житомирській області геннадій Зубко закликав Парламент ухвалити закон про приєднання громад до міст обласного значення

В Житомирській області геннадій Зубко закликав Парламент ухвалити закон про приєднання громад до міст обласного значення

04.04.18 08:42 0 482
Спільно з міжнародними партнерами, Євросоюзом та місцевим самоврядуванням напрацьована законодавча маршрутна карта децентралізації, яка містить 17 першочергових до прийняття законів. Їх прийняття вирішить два ключові напрямки – спрощення інструментів об'єднання і приєднання навколо міст обласного значення. А також це потужна мотивація громад збільшувати свої можливості, повноваження, надходження і ресурси. Тому для того, щоб реформа просувалася далі і не збавляла темп, нам потрібно її законодавчо посилити.

Про це під час брифінгу у Парламенті заявив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

« у стінах Парламенту розглядається два важливих законопроекти – 2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування», який дозволяє змінювати, покращити і підсилити компетентність і фаховість службовців органів місцевого самоврядування. Другий – надважливий та ключовий законопроект – 6466 «Про внесення змін до закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення». Тому я закликаю парламентарів об'єднатися і ухвалити ключові закони за основу і в цілому», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем'єр-міністр пояснив, що навколишні з містами обласного значення громади не можуть ухвалити рішення про приєднання до міст. Об'єднання не відбувається через об'єктивне небажання міських голів та міських рад міст обласного значення, які представляють переважно дуже великі або великі територіальні громади, йти на нові місцеві вибори для об'єднання з малими сільськими, селищними територіальними громадами. І законопроект 6466 вирішує цю проблему.

«Процедура приєднання залишається абсолютно добровільною. Тільки спільне рішення міста і селищної громади, яка хоче об'єднатися, дозволить це зробити. Всі міфи про поглинання містом сіл та, як підсумок, їхнє зникнення не мають нічого спільного з реальністю. Яскравий приклад – Тячівська міська об'єднана громада, яка за останні три роки вклала в розвиток приєднаного села тільки в інфраструктуру більше 10 мільйонів гривень», - підкреслив урядовець.

Геннадій Зубко нагадав, що реформа децентралізації – це саме та реформа, яка змінює систему менеджменту в країні, передаючи на місця кошти, повноваження, можливості і саме головне, відповідальність. « вона набирає інших темпів. На перший план виходить вже не кількість громад, а в першу чергу, їх якість, спроможність, можливості. І залучення міст обласного значення в цей процес дозволяє безпосередньо підсилити напрямок децентралізації і передавати повноваження на місця», - розповів він.

За його словами, 47 міст обласного значення чекають ухвалення законопроекту, щоб включитися в цей процес. Це 25 мільйонів людей, які проживають у 150 містах обласного значення та близько 1000 навколишніх територіальних громадах.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Медреформа в дії: чи ...
Наступна новина: Учні всіх музичних шкіл ...

КОМЕНТАРІ