Що таке оперативна поліграфія?

Що таке оперативна поліграфія?

04.04.18 19:22 0 1351

Оперативна поліграфія - дуже популярний на сьогоднішній день вид друку (до речі, в Києві її пропонує друкарня Wolf). Починалося все з простих офісних лазерних принтерів, які всім здавалися в новинку. Зараз кожна компанія має лазерний принтер, а великі холдинги в своєму розпорядженні мають і цілі друковані станції, наприклад, такі як Xerox DocuColor 250. Така машина в своєму розпорядженні має сканер і принтер «в одному флаконі». Її продуктивність дуже висока, а в обслуговуванні вона, на подив, проста. Правда, в звичайному офісі дуже складно виготовити, наприклад, візитні картки або буклети, так як для цього необхідне ще й постдрукарське обладнання. Так само як і: машина для різання паперу, в простолюдді «різак», машина для біговки паперу, поліграфічний степлер і багато іншого. Так що, просто, маючи в розпорядженні такий принтер, Ваша компанія ще не зможе називатися салоном оперативної поліграфії.

Однак, такий цифровий друк витісняє офсетний, розрахований на більш великі тиражі і обсяги. Витісняє він ще й тому, що інформація змінюється з кожним днем, і друкувати тираж, скажімо в 10,000 примірників, стає некоректно і неправильно, тому що завтра може все бути вже по-іншому і вся інформація стає неактуальною, а, отже, і грошові кошти будуть витрачені даремно.

І тепер офсетні друкарні також стають «оперативними поліграфіями», точніше, позиціонують себе таким чином, щоб якось утриматися на ринку або йдуть по найпростішому шляху: купують стареньку машинку, наприклад Xerox DocuColor 12. Можна сказати, з цього лазерного принтера і почалася ера «цифрового друку», яка зараз триває великими «навороченими мегастанціями», типу DocuColor 5000 або Xerox DocuColor 8000. Купуючи старенькі цифрові машини, друкарні підстраховують себе тим, що можуть за кілька годин надрукувати невеликий тираж або замовлення, яке «горить» і, тим самим, виправдати позиціонування «оперативності» і зберегти клієнта.

Але є як плюси, так і мінуси... Великий мінус - це ціна, за швидкість і якість треба платити. Ціна набагато вища, ніж в офсетного друку, так як витратних коштів йде набагато більше, ніж при друку фарбами. Але якщо потрібно терміново, і всі терміни вже пройшли, нічого не поробиш - треба брати і йти в салон, де всього за годину зроблять те ж саме, що в офсетній друкарні зможуть зробити тільки за 5 днів, а, як відомо, «час - це гроші».

До істотних мінусів «оперативної поліграфії», а, отже, і цифрового друку слід віднести обмеженість у використанні паперу. Тобто не весь дизайнерський або щільний папір можна помістити в принтер, тільки від 80 до 300 гр., а далі вже може поламатися сама машина. Якщо папір менше 80 гр. є ймовірність того, що при запіканні тонера в «грубці» папір не витримає температуру і загориться, а понад 300 гр. папір просто не пролізе і застрягне на півдорозі, тим самим, пошкодивши нутрощі.

Висновок можна зробити один. Згодом всі більш-менш істотні мінуси в «цифрового друку» будуть виправлені, також буде знайдено рішення, як знизити ціну за тонер, і тоді офсетний вид друку загине остаточно.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ