Хелатні мікродобрива: Що це таке?

Хелатні мікродобрива: Що це таке?

05.04.18 00:31 0 740

У складних умовах розвитку аграрного бізнесу в Україні, мікродобрива нерідко стають вирішальним фактором конкурентної боротьби, а іноді і виживання. Це обумовлено впливом мікроелементів на рослини, а саме:

  • Підвищенням врожайності сільгоспкультур, що в середньому становить 5-20 % для промислових культур і 10-40 % для овочевих;
  • Поліпшенням якісних показників сільгосппродукції - збільшується вміст білків і цукру, збільшується маслянистість, знижується рівень нітратів;
  • Підвищенням засухо- і морозостійкості рослин;
  • Посиленням природного імунітету рослин перед збудниками хвороб;
  • Фунгіцидними властивостями мікродобрив;
  • Здатністю виводити рослини зі стресу, викликаного дією засобів захисту рослин та іншими несприятливими впливами.

До речі, в Україні мікродобрива (microfertilizers, микроудобрения) випускає науково-виробничий центр "РЕАКОМ": https://reacom.com.ua/.

Мікроелементи є невід'ємною частиною живлення рослин, без них неможливий їх розвиток і формування врожаю. Мікроелементи потрібні для життєдіяльності рослин, їх не можна замінити ніякими іншими речовинами. Кількість мікроелементів, необхідних для організму рослин, відносно невелика в порівнянні з кількістю необхідних для них макроелементів (азоту, фосфору і калію). Але навіть невеликий дефіцит цих речовин може викликати хвороби (хлороз), неможливість засвоєння основних мікроелементів і навіть загибель рослин.

До головних біогенних мікроелементів, кількість яких у рослині досить значно, відносять: залізо, марганець, цинк, мідь і бор. Також необхідний і молібден. Решта хімічних елементів, які присутні в грунті і рослинах в дуже незначних кількостях, відносять до ультрамікроелементів, це: кобальт, нікель, ванадій, літій, йод і т. д.
Переваги рідких форм мікродобрив:

  1. Зручність приготування робочого розчину, тому що в зв'язку з швидким розчиненням немає необхідності готувати маточний розчин, можна вливати мікродобрива безпосередньо в бак;
  2. Легко вимірювати потрібні кількості;
  3. Повне розчинення препарату і, як наслідок, максимальна його ефективність;
  4. Швидке і нескладне приготування робочих розчинів для обприскування.

Недоліки рідких форм мікродобрив:

  • Дещо менша концентрація діючих речовин - 3-6 %;
  • Менший термін зберігання і замерзання при низьких температурах.

У сухих препаратах з вмістом металів 6-15 % (кристалічних або порошкоподібних), головною перевагою є зручність зберігання і транспортування, так як продукт більш концентрований.

Таким чином, якщо планується зберігання препарату в холоді або протягом декількох років, або якщо планується транспортування на великі відстані, то слід віддавати перевагу сухим речовинам. В інших випадках розумніше вибирати рідкі форми мікродобрив, щоб уникнути можливих проблем, пов'язаних з неповним розчиненням. Ось тому в межах України найкращою є рідка форма.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ