Чернігів відкритий для співпраці з містами сусідньої Білорусі

Чернігів відкритий для співпраці з містами сусідньої Білорусі

05.04.18 08:15 0 537
Білорусь є важливим економічним партнером для міста та Чернігівської області. Обсяг іноземних інвестицій Республіки Білорусь у м. Чернігів на кінець минулого року склав 24,7 тис. $ США. А загалом товарообіг між Республікою Білорусь та Україною за підсумками 2017 року сягнув понад 4,5 млрд $ США, що приблизно на 20% більше, ніж у 2016 році.

Про це йшла мова 3 квітня, під час зустрічі Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Білорусь Ігоря Сокола з заступником голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталією Романовою, головою Чернігівської обласної ради Ігорем Вдовенко і Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенко.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол перебував у Чернігові з робочим візитом.

Під час зустрічі обговорені можливості активізації та перспективні напрямки розвитку взаємовигідного співробітництва між Чернігівщиною та містами сусідньої Білорусі.

- Україна – другий за значимістю ринок для Білорусі, а Білорусь наразі посідає четверте місце для України, перемістившись з п'ятого, - підкреслив Ігор Сокол.

За його словами, три зустрічі Президентів України і Білорусі минулого року показали практичну зацікавленість у стратегічному партнерстві обох країн й визначили завдання повернутися до товарообігу між країнами рівня 2012 року, тобто 8 млрд $.

Від повідомив, що 10-14 квітня в Києві пройде Національна виставка «Made in Belarus», на якій будуть представлені всі галузі економіки Республіки Білорусь. Для участі у цій виставці вже зареєструвалися 53 білоруські підприємства – флагмани білоруської промисловості.

25 травня поточного року відбудеться ювілейний XV Гомельський економічний форум, в рамках якого проводитиметься XIX Міжнародна виставка-ярмарок «Весна в Гомелі». А восени поточного року в Гомелі пройде Перший білорусько-український форум регіонів.

Такі заходи дають можливість пошуку потенційних партнерів і підписання взаємовигідних контрактів. На на Чернігівщині вже працюють 2 спільних українсько-білоруських підприємства, а загалом в Україні – 8.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко сказав, що між Черніговом та білоруськими містами, зокрема, Гомелем, існують стабільні партнерські відносини у різних сферах. Втім, не дивлячись на динаміку співробітництва, товарообмін залишає бажати кращого. Відзначено також, що співпраця між регіонами надає можливість місцевій владі скоріше вирішувати проблеми місцевого рівня, і розвивати ефективні відносини між сусідніми містами.

- Чернігів відкритий для стратегічного партнерства та взаємовигідної співпраці з містами сусідньої Білорусі - підкреслив Владислав Атрошенко.

Міський голова назвав ряд підприємств Чернігова, які здійснюють експорт товарів у Білорусь. Серед них: ТОВ «Промсервіс», ТОВ «ПЕТ Технолоджіс Україна», ТОВ «Український кардан», ТОВ «Новофіл», ПрАТ «Чернігівський механічний завод», ТОВ «Спорттехніка».

Крім того, успішно розвиваються культурно-освітні програми співробітництва та взаємовигідні відносини між громадянами. Так, у минулому році через прикордонні пункти Чернігівщини 891 тисяча громадян Республіки Білорусь відвідали Чернігів, а на територію Білорусі в'їхали 887 тисяч українців.

Завершуючи офіційну зустріч, Наталія Романова підкреслила, що можливості для співробітництва у наших країн безмежні, адже нас пов'язує спільна історія й спільні традиції.

Цього ж дня за програмою робочого візиту пан Посол взяв участь у церемонії передачі білоруських національних костюмів співвітчизникам Чернігівській області - товариству «Сябри» та здійснив екскурсію містом.

За традицією на згадку про перебування у Чернігові відбувся обмін сувенірами

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Чернігів: Аби розвіяти всі ...

КОМЕНТАРІ