В Житомирській області у реперфузійному центрі обласної лікарні вперше провели 2 унікальні операції на серці

В Житомирській області у реперфузійному центрі обласної лікарні вперше провели 2 унікальні операції на серці

07.04.18 11:31 0 930
Дві унікальні операції на серці вперше провели у реперфузійному центрі Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського. Пацієнтам встановили імплантовані кардіовертер-дефібрилятори.

Про це повідомляє управління охорони здоров'я ОДА.

Минулого тижня лікарі реперфузійного центру вперше провели дві унікальні операції на серці та встановили імплантовані кардіовертер-дефібрилятори пацієнткам з Новоград-Волинського району.

За словами завідуючого центру Миколи Кушніра, часто причиною смерті є зупинка серця, викликана шлуночковими аритміями, які в більшості випадків можна було б перервати шляхом кардіостимуляції і дефібриляції. Найбільш важливим фактором для виживання є час реагування. Від моменту зупинки серця до незворотніх змін мозку проходить близько 5 хвилин. Цей період збільшується до 30 хвилин, якщо вчасно проводяться реанімаційні заходи в повному обсязі.

Унікальні операції проведені за допомогою нового обладнання – кардіовертер-дефібрилятора, який усуває необхідність у людському втручанні і гарантує виконання кардіостимуляції і дефібриляції через лічені секунди після початку аритмії. Таким чином, завдяки цьому пристрою з'явилася можливість значно збільшити тривалість життя пацієнтів з вкрай небезпечними для життя аритміями.

Головний лікар обласної лікарні ім. О.Гербачевського Богдан Леськів зазначає, що ще рік тому проведення таких операцій було неможливим у Житомирі. Але завдяки відкриттю сучасного реперфузійного центру та професійним колективу вдалося досягти значних результатів.

— «Впродовж п'яти місяців з моменту відкриття реперфузійного центру проведели стентування коронарних артерій 143 хворим з гострим інфарктом міокарда, тоді як у 2015 році простентували лише 37 хворих. Відтепер ми активно використовуватимемо імплантовані кардіодефібрилятори, які надходять від МОЗ», – наголосив Богдан Леськів.

Проведені операції з імплантації кардіовертера-дефібрилятора є малотравматичними та безпечними для пацієнта. Методика подібна до процедури імплантації електрокардіостимулятора, оскільки дана операція малотравматична, потреби в глибокому наркозі немає. Перед процедурою вводяться препарати, які дозволяють зменшити тривожність та больові відчуття, проте пацієнт залишається в свідомості і в змозі чути та навіть розмовляти з медичним персоналом. Тривалість процедури імплантації кардіовертера-дефібрилятора, зазвичай 60-90 хвилин. Вона може залежати від типу імплантованого пристрою, особливостей анатомії судин та серця, а також від часу, необхідного для оптимального позиціонування електродів у камерах серця.

Крім цього, такі операції не потребують специфічної реабілітації. Тривалість перебування пацієнта в центрі становить 2-3 доби. Після втручання розріз на шкірі заживає біля двох тижнів, за цей період зникає дискомфорт у зоні імплантації. Рекомендовано щоб післяопераційний шов був прикритий пов'язкою протягом двох тижнів після імплантації.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі розпочався ...
Наступна новина: Как сохранить свой смартфон ...

КОМЕНТАРІ