Майнінг: Що це таке?

Майнінг: Що це таке?

11.04.18 20:16 0 1318

2017-й став, без перебільшення, роком майнінга криптовалют. На хвилі вибухового зростання таких основних коїнів, як: біткойн та ефір, підскакували в ціні й інші монети, що видобуваються даним методом. Зростаюча прибутковість змусила займатися цим все більше людей і компаній, а продажі обладнання для видобутку «крипти» зросли в кілька разів. Але що буде далі, чи вигідний майнінг в 2018 році (mining in 2018, майнинг в 2018 году) і чи варто в нього інвестувати?

В кінці 2017 - початку 2018 року, після активного зростання криптовалюти почалася фаза корекції, що триває досі. Прибутковість майнінга знизилася, але інтерес до цього заняття зберігається, хоча суперечки про те, чи варто займатися ним в 2018 році, на форумах не вщухають. Давайте ж розберемося що ж собою представляє цей самий майнінг.

Що таке майнінг?

Даним терміном, що походить від англійського дієслова to mine («добувати»), позначається процес вироблених обчислювальним пристроєм калькуляцій за певним алгоритмом, за які власник пристрою отримує деякий, передбачене протоколом тієї чи іншої криптовалюти, винагороду.

Майнінг актуальний не для всіх криптовалют: еволюція блокчейна тягне зміни в технології. Деякі замість класичного алгоритму Proof of Work використовують альтернативні консенсуси - Proof of Stake (доказ володінням) і модифікації (наприклад, LPoS в Waves).

Як вже говорилося, зростаюча прибутковість майнінга залучила до цього заняття безліч людей: як приватних осіб, так і різних організацій.

Добувати криптовалюту можна:

  1. на відеокартах;
  2. на спеціальних пристроях - майнерах;
  3. купивши контракт на видобуток у сервісу хмарного Майнінг.

Перші два способи потребують значних вкладень в устаткування, супутніх витрат на електрику, охолодження, амортизацію, і т. д. Крім того, майнінг на одній відеокарті або апаратному майнері просто комерційно не дуже вигідний через високу складність видобутку, яка до того ж постійно зростає. Тому для ефективної роботи потрібно кластер з пристроїв - «ферма» на декілька відеокарт або майнерів. В середньому, видобуток починає виправдовувати себе при використанні ферми з 4-5 потужних відеокарт і більш 2-3 «коробочок» з високопродуктивними чіпами.

На рості криптовалют підросли і ціни на «залізо», тому в 2017-м стали популярними хмарні контракти. Заплативши певну суму сервісу, можна отримати прибуток (за вирахуванням комісії), не витрачаючись на покупку, настройку та розміщення апаратного забезпечення.

Цікаво: оскільки видобуток стає складнішим і дорожчим, розробляються проекти з менш високим «порогом входу» для кінцевого користувача - наприклад, блокчейн-проекти оренди дискового простору, що вимагають наявності великого обсягу зберігання на HDD.

Такий, наприклад, проект Siacoin, або Filecoin. Вартість жорсткого диска на 6-10 Тб помітно нижча топової «майнінгопридатної» відеокарти з 6 Гб пам'яті на борту або конкурентоспроможного ASIC Майнера, і зібрати «ферму» на 30- 40 Тб вийде значно дешевше.

Правда, у майнінга на жорстких дисках є й мінуси, наприклад, HDD може вийти з ладу швидше чим при активній експлуатації.

Соло майнінг

Так називається процес, коли власник устаткування працює сам на себе і отримує весь прибуток за відкритий блок. Але з урахуванням високої складності видобутку такий спосіб вимагає значних обчислювальних потужностей, придбання яких здатний дозволити собі далеко не кожен. Тому багато хто вдається до іншому способу - Майнінг в пулі.

Видобуток в пулі

Пул - це вузол, який координує роботу приєднаних до нього користувачів і об'єднує їх обчислювальні потужності для відкриття нових блоків обраної криптовалюти. Прибуток розподіляється між учасниками пулу в залежності від налаштувань останнього: зазвичай більше монет отримує той, хто, за статистикою пулу, «віддав» йому більше потужності. Важливо: пул теж бере деяку комісію за роботу, і деякі ентузіасти кріптовалютного світу заробляють, створюючи і рекламуючи свої пули. Чим більше користувачів буде працювати в даному пулі, тим буде вищим прибуток його власника.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Android - історія створення ...
Наступна новина: Що представляє собою ...

КОМЕНТАРІ