Навіщо потрібна перевірка VIN-коду автомобіля?

Навіщо потрібна перевірка VIN-коду автомобіля?

19.04.18 15:18 0 1089

ВІН-номер авто - це єдиний офіційний і глобальний ідентифікатор транспортного засобу (ТЗ). Якщо перед вами Мерседес, але по ВІН він фігурує в базі як Лада, то це не зовсім Мерседес. Ви не зможете поставити його на облік або оформити юридичний документ на відчуження. Є ймовірність і зовсім позбутися машини, навіть якщо вона купувалася по-чесному, без злого умислу.

Тому перевірка VIN-номера - обов'язкова процедура, причому при покупці як уживаного, так і нового авто. До речі, зробити це можна за допомогою онлайн сервісу "Автобот".

Що таке VIN-код?

Це унікальна буквено-цифрова комбінація з сімнадцяти символів. У ній не беруть участь три букви латинського алфавіту - O, Q, I, які легко сплутати з цифрами 0 і 1. Завдання цьому коду можна ідентифікувати автомобіль у декількох аспектах:

  • З юридичної точки зору - обсяг двигуна, колір кузова, порядковий номер, фактичний виробник і країна виробництва, а також рік випуску, який в Україні дуже впливає на ціну уживаного екземпляра;
  • З технічної точки зору - мова йдеться про низку нюансів, які визначають модифікацію ТС.

Як VIN код допомагає в роботі?

Юридична складова тут важлива, щоб стягувати податки, визначати право власності на рухоме майно і перевіряти машину в контексті участі в злочинах. Технічна - щоб полегшити сервісне обслуговування авто. Наприклад, машину викрали, тому господар звернувся в поліцію. Зрозуміло, що злочинцеві нічого не варто змінити або підробити держномер, а ось провернути те ж саме з VIN не вийде через його унікальність. Відсутність таблички і її дублюючих написів на кузові дає право органам внутрішніх справ підозрювати, що автомобіль був викрадений.

Спроба змінити цифру або букву нічого не дасть, тому що колір, тип кузова або марка згідно підробленими номерами можуть відповідати іншому автомобілю або зовсім бути відсутніми в природі. За ВІН кодом можна побічно визначити, чи побувала машина в ДТП. Автовиробники часто кодують навіть такі опції, як: парктронік, датчик дощу або омивач фар. Їх фактична відсутність в об'єкті придбання при наявності в кодуванні вказує на заміну обважування або елементів кузова.

Сервісні станції активно користуються VIN кодом при підборі або замовленні запчастин і комплектуючих. У практиці часто виникали ситуації, коли відповідні коду запчастини по факту не підходили. Пізніше з'ясовувалося, що даний екземпляр піддавався глибоким змінам, причому власник, як правило, про це й не здогадувався. Навіть при монтажі ГБО в окремих випадках потрібно перевірити ВІН-код. Наприклад, коли встановлюються персоніфіковане обладнання або газобалонну установку під «рідке вприскування» (LqPi), де газові прошивки відповідають конкретній модифікації автомобіля.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Для чого потрібні ...
Наступна новина: Роликовые цепи: особенности ...

КОМЕНТАРІ