До кінця квітня у краєзнавчому музеї в Тернополі триватиме виставка до Дня пам’яток культурної спадщини

До кінця квітня у краєзнавчому музеї в Тернополі триватиме виставка до Дня пам’яток культурної спадщини

20.04.18 09:54 0 485
Виставку, за підсумками роботи у сфері охорони культурної спадщини області у минулому році, відкрили 18 квітня у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Відкриття виставки приурочили Міжнародному Дню пам'яток і визначних місць та Європейському року культурної спадщини.

«Культурна спадщина Тернопілля є важливою невід'ємною складовою не тільки культурної сфери, а й туристичного, економічного та суспільного життя нашої області. Майже всі події, культурно-мистецькі заходи, які відбуваються на Тернопільщині пов'язані з пам'ятками археології, архітектури чи історії, що в свою чергу сприяє їх збереженню та використанню», – зазначив під час відкриття виставки заступник голови облдержадміністрації Юрій Юрик.

Виставка у краєзнавчому музеї об'єднала два напрямки пам'яток охоронної роботи: результати археологічних досліджень 2017 року та реалізовані або розроблені проекти реставрації пам'яток архітектури.

Марина Ягодинська разом з працівниками Центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини та голова Тернопільської організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Богдан Строцень провели екскурсію експонатами з розкопок Тернопільського, Бережанського замків, території оборонного монастиря о. Домініканів XVII ст. біля костелу св. Станіслава у Чорткові, дослідження палацово-паркового комплексу в смт Вишнівець Збаразького району та літописного міста Данилів біля с. Стіжок Шумського району.

Археологічні розкопки здійснювались ДП ОАСУ «Подільська археологія» та Тернопільським обласним центром охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини. Важливими експонатами виставки є матеріали, виявлені в результаті розкопок і ексгумації працівниками меморіально-пошукового підприємства ЛОР «Доля» жертв «Ягільницької трагедії». Це –00 натільні медальйони із зображенням Матері Божої та написами церковнослов'янською мовою, залишки паперових сторінок молитовників, відзнака з тризубом, а також ґудзики, ложки, гільзи від патронів, гребінці, підошви взуття тощо. На окремому банері є частина фотографій розстріляних оунівців, а також повний перелік прізвищ та імен. Після експонування матеріали будуть передані до фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

У 2017 році проводилися дослідження і ексгумація останків санітарного захоронення солдат різних армій часів Першої світової війни на г. Лисоня, що на Бережанщині. На виставці представлені артефакти, виявлені під час досліджень (залишки обмундирування, натільні хрестики, гільзи тощо).

Презентацію проектів реставрації визначних пам'яток архітектури Тернопілля провів архітектор Юрій Вербовецький – керівник архітектурної майстерні, що розробляла представлені проекти: проект реконструкції Тернопільського замку, відновлення і реконструкції палацу графа Бадені у Коропці Монастириського району, проект реконструкції ринкової площі Збаража та реалізований проект реставрації та реконструкції Збаразького замкового палацу, за який архітектори отримали Гран-прі і першу премію Всеукраїнського Конкурсу Міжнародного Союзу Архітекторів і Національної спілки архітекторів України «ІНТЕР'YEAR 2017».

Окремим розділом виставки є друковані видання, присвячені дослідженню нерухомої та рухомої культурної спадщини Тернопілля.

Виставку можна переглянути в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї у виставковому залі на 2 поверсі до кінця квітня.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: О разновидностях ...
Наступна новина: Переваги використання ...

КОМЕНТАРІ