Чернігів: Один з проектів бюджету участі організував патронат дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування

Чернігів: Один з проектів бюджету участі організував патронат дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування

26.04.18 09:14 0 478
У сучасному суспільстві дуже гостро постає проблема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На жаль, розглядається багато судових справ про позбавлення батьківського піклування дітей і, хоча держава піклується про таких дітей, все ж таки вони залишаються на самоті зі своїми морально-психологічними проблемами. Ще гірше, коли вони поповнюють криміногенний контингент суспільства через схильність до проявів агресії.

Про це йшла мова у Чернігівській міській раді під час звіту виконання проектів бюджету участі, які реалізовувалися у минулому році.

Саме на таких дітей був спрямований проект ГО Чернігівської міської Асоціації ЧМА «Конкордія» "Організація соціального патронату та психологічного супроводу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування". Цей проект при загальному голосуванні у 2016 році набрав 409 голосів чернігівців і зайняв 8-ме місце серед малих проектів.

За словами голови цієї громадської організації, кандидата психологічних наук Віктора Мозгового, основною цільовою аудиторією проекту є діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. У Чернігові на обліку Чернігівської міської соціальної служби у справах сім'ї, дітей та молоді перебуває загалом 398 дітей цієї категорії.

Проект мав на меті організацію соціально-психологічного патронату дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виявлення та вивчення їх психологічних потреб та організацію їх подальшого психологічного супроводу.

1 етап реалізації проекту включав в собі проведення соціального моніторингу загально-психологічного стану та виявлення гострих психологічних проблем у таких дітей з метою організації їх подальшого ефективного соціально-психологічного патронату на базі організацій-партнерів проекту.

Загалом фахівцями організацій були проведені психодіагностичні дослідження 292 осіб.

ІІ етап проекту - на грунті отриманих результатів дослідження фахівцями ЧМА «Конкордія» спільно з викладачами психолого-педагогічного факультету Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка розроблена та апробована розвивально-корекційна програма для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У співпраці з Чернігівським професійним ліцеєм залізничного транспорту, Чернігівським професійним будівельним ліцеєм, Чернігівським кооперативним коледжем Чернігівської облспоживспілки, Академією Державної пенітенціарної служби та Чернігівським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді було проведено 160 групових занять та 1080 індивідуальних консультацій з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Протягом року організовані культурно-просвітницькі заходи, а саме: у серпні – поїздка до Гетьманської столиці та до Києво-Печерської Лаври, у вересні – поїздка до Качанівки та до парку Софіївка, у грудні – поїздка до музею води у місті Києві та до Менського зоопарку.

Також ЧМА «Конкордія» організувала 6 занять з англійської мови, які провів благодійник з Великої Британії Джон Тайерс для цих дітей.

Водночас проводилися арт-терапевтичні заняття з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, які були направлені на позитивну соціальну адаптацію до майбутнього дорослого життя та подолання негативних форм поведінки.

ІІІ етап - для інтеграції отриманого досвіду у роботу Чернігівського міського центрусоціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, навчальних закладів та близьких за метою діяльності громадських організацій, підготовлені й надруковані методичні рекомендації для працівників навчальних закладів щодо роботи з цією категорією дітей.

Результатом реалізованого проекту є зменшення психологічної травматизації вищезазначеної категорії дітей та підлітків, формування та навчання в них навичок позитивної «Я-концепції» та мотивації до активного громадського життя у м. Чернігові.

Загалом проведено 76 тренінгових занять, 210 індивідуальних консультацій. Під час звіту про виконання проекту відзначено, що ця робота дуже індивідуальна, адже потребує багато часу та психологічних сил з кожною дитиною. Багато з дітей цієї категорії не відкриті, деякі соромляться свого статусу. Тож, цю роботу важко виміряти статистичними даними. Але вона дуже потрібна й затребувана в нашому суспільстві.



Нагадуємо, Громадський бюджет реалізується в нашому місті три роки поспіль і має на меті залучення чернігівців до розподілу частини коштів міського бюджету. Окрім того, його впровадження дозволяє розширити діалог влади і громади, максимально враховувати думку жителів міста у частині формування міського бюджету.

З 15 квітня в Чернігові розпочався прийом пропозицій (проектів) Громадського бюджету (Бюджету участі) на наступний бюджетний рік, який триватиме до 31 травня.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ